Na 300 nekvalifikovaných učitelů si dodělává vzdělání na Fakultě pedagogické v Plzni. Výuka probíhá také v Karlovarském kraji

3. leden 2015

Šestidenní pracovní týden mají v tomto školním roce vyučující z plzeňské pedagogické fakulty. V prvních ročnících na této škole začali studovat nekvalifikovaní učitelé, kteří bez potřebného vzdělání nemohou od ledna 2015 učit. Nový zákon prosazený Ministerstvem školství totiž dovoluje učit až na výjimky pouze s vysokoškolským diplomem.

Na Západočeské univerzitě v Plzni si v letošním školním roce začalo dodělávat potřebné vzdělání na 300 nekvalifikovaných učitelů z Plzeňského a Karlovarského kraje. Podle děkanky pedagogické fakulty Jany Coufalové se nepodařilo uspokojit všechny zájemce: "Musíme ale říct, že nabídka doplnit si vzdělání, existovala na fakultě už několik let. A deset let existoval i zákon, který tuto povinnost nekvalifikovaným učitelům ukládal. Přesto většina z nich čekala na vstup do studia až v tom roce 2014, takže zájem byl skutečně enormní."

Učitelé si doplňují kvalifikaci buď formou celoživotního vzdělávání nebo v kombinovaném studiu. Fakulta se kvůli velkému množství přijatých studentů potýká s nedostatkem prostor pro výuku, popisuje Jana Coufalová: "Situace v letošním roce je pro nás obzvláště komplikovaná tím, že my jsme z důvodu úsporných uvolnili před dvěma lety budovu v Jungmannově ulici, v současné době probíhá také rekonstrukce budovy ve Veleslavínově ulici a fakulta tedy disponuje jenom velmi omezenými prostorami. Ten problém ve výuce je i časový. Výuka probíhá v pátek odpoledne a v sobotu. A my musíme do těch prostor ve velmi omezeném čase dostat studenty mnoha oborů a v různých formách studia."

V Karlovarském kraji je situace o něco lepší

O něco lepší situace je podle Jany Coufalové v Karlovarském kraji, kde je nekvalifikovaných učitelů nejvíce z celé republiky: "My jsme našli velkou podporu tím, že vedení Karlovarského kraje nám umožnilo získat prostory, ve kterých výuka probíhá. My učíme v prostorách Střední pedagogické školy, která je velmi dobře vybavena pro učitelství na prvním stupni a učitelství pro mateřské školy, to jsou ty obory, které v Karlových Varech probíhají."

Složité je také financování tak velkého množství dálkových studentů. Fakulta získala podporu na dopravu vyučujících do Karlových Varů. Vlastní studium však Karlovarský kraj finančně nemůže podpořit, protože by to bylo v rozporu s platnou legislativou. Podle metodiky financování veřejných vysokých škol prostředky na tyto studenty univerzita obdrží až v následujícím kalendářním roce, takže teď jsou studenti vyučováni zdarma. Podle Jany Coufalové se s tím musela pedagogická fakulta nějakým způsobem vypořádat, i když se výukou nekvalifikovaných učitelů dostala také na hranice svých personálních možností.

Teď mají nekvalifikovaní učitelé před sebou první zkouškové období. A přestože mají vysokou motivaci dostudovat, odhaduje vedení pedagogické fakulty, že zhruba čtvrtina z nich z různých důvodů školu nedokončí.

autor: mkl
Spustit audio