Na bývalou železniční trať mezi Plzní a Chrástem vyjedou cyklisté

15. únor 2023 12:25

Bývalá železniční trať mezi Plzní a Chrástem se promění na cyklostezku. První úsek by mohl být hotový příští rok.

Vlaky na Prahu po této trati přestaly jezdit po zprovoznění tunelu pod vrchem Chlum před více než čtyřmi lety. Od té doby se pro téměř osmikilometrový úsek hledalo nové využití. Ve hře byly například turistické jízdy drezínou. Plzeňský kraj a město Plzeň se nakonec dohodly, že násep začne sloužit cyklistům.

„Povrch cyklostezky bude asfaltový a trasa povede po levé straně bývalého drážního tělesa. Úsek, který vznikne nejdříve, tedy Chrást-Chlumek, bude více než 5,5 kilometru dlouhý,“ popisuje Vladimír Kroc, koordinátor pro výstavbu cyklostezek Plzeňského kraje. Trasa je v podstatě rovinná, proto bude ideální pro méně zdatné cyklisty nebo rodiny s dětmi, poslouží i milovníkům kolečkových bruslí. 

Po tomto úseku by se mohli první cyklisté projet příští rok. „Jsme před výběrovým řízením, u něhož nevíme, jak dlouho potrvá, ale doufáme v zahájení prací ještě letos a v dokončení v roce 2024,“ uvádí náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek. 

Další úsek cyklostezky připravuje město Plzeň. Jak prozradil Jan Hakl ze Správy veřejného statku města Plzně, je připravená propojka z Chlumku na stávající cesty, jež vedou do čtvrti Doubravka. Začíná se také s projekcí části trasy dlouhé 1,5 kilometru, která na této trati ještě chybí. Z Doubravky se pak cyklisté dostanou do centra města po přeložené cyklotrase č. 3. Na opačné straně v Chrástu stezka vyústí u bývalého nádraží.

autoři: Veronika Krátká , abk
Spustit audio