Na folklorním festivalu v Klatovech vystoupí soubory z Čech, ale i Číny

12. červenec 2013

V Klatovech dnes začíná 20. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Potrvá až do neděle a jeho návštěvníci se mohou těšit na vystoupení zhruba desítky souborů z Čech, Slovenska, Ruska, Gruzie, Indie a Číny.

Klatovský Mezinárodní folklorní festival se letos koná už podvacáté a vůbec poprvé bez jeho zakladatelky Ireny Valentové.

Zemřela loni v srpnu a organizaci festivalu převzala její rodina, mimo jiné vnučka Denisa Valentová.

„Budeme se držet programu, jak jsou diváci zvyklí, takže v pátek v 17 hodin bude zahájení, potom vzpomínkový večer, sobota bude tradiční galavečer a v neděli průvod městem. Snažíme se to zachovat. Doufáme, že diváci budou shovívaví, že se to povede a že se to bude líbit,“ říká.

Součástí programu bude právě také vzpomínka na zakladatelku festivalu Irenu Valentovou.

„Na hlavním pódiu na náměstí vzpomeneme se souborem Šumava a Šumavánek spolu s dalšími soubory z Plzeňského kraje. Bude to třeba Sluníčko z Rokycan, který přijede se Zdeňkem Vejvodou, který spolu s Radkem Nakládalem bude celý pořad provázet, potom přijede Plzeňský mls a Stocký dudáček. Takže to pojmeme jako prezentaci plzeňského folklóru,“ dodává Denisa Valentová.

Taneční a pěvecká vystoupení se budou v Klatovech odehrávat na hned na několika místech, nejčastěji ale na náměstí Míru. Tam se také v neděli v 16 hodin soubory s letošním dvacátým ročníkem festivalu a jeho diváky společně rozloučí.


Zvětšit mapu
autoři: sib , en
Spustit audio