Na Homolce pomáhají stromolezci s kácením uschlých stromů

20. březen 2024 18:55

Dokážete si přestavit, jak se kácí stromy v devítimetrové výšce? Jsou k tomu zapotřebí stromolezci. V tomto týdnu je můžete vidět v plzeňském lesoparku Homolka, kde začalo kácení uschlých stromů.

Skoro sto stromů pokácí lesníci v oblíbeném lesoparku Homolka na plzeňských Slovanech. Kvůli nedostatku vláhy v posledních letech totiž uschly a mohly by tak ohrožovat návštěvníky parku. Kácení začalo v pondělí 18. března. A aby se při něm nepoškodily zdravé stromy ani hřiště, pomáhají i stromolezci. „Pomocí stromolezecké techniky kácíme stromy postupným spouštěním, přičemž se jistíme na okolních stromech, aby nás samotný kácený kus neohrozil. Postupně vzniknou taková torza a ta už se dokácí běžnou dřevorubeckou technikou,“ popisuje Zdeněk Kovařík z prováděcí firmy.

V tomto porostu došlo dle slov Zdeňka Kovaříka k odumření zhruba 70 procent vzrostlých stromů, a to kvůli úbytku váhy v půdním horizontu. To potvrzuje i náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Tolar: „Kácíme kolem 95 stromů, především borovice a jedle, které bohužel uschly vlivem změny klimatu nebo se staly méně odolnými a napadli je škůdci. Tyto stromy nahradíme odolnějšími druhy, především duby a břízami.“ Všechny stromy by měly být pokáceny do konce března, poté město začne s jejich postupnou obnovou.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio