Na Hracholusky se vrací vodní záchranáři. Dohlížet budou na bezpečí plavců i rekreantů

3. červen 2021 09:40, aktualizováno

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Plzeň finišuje s přípravami na nadcházející letní sezonu. Už od soboty 5. června budeme na přehradě Hracholusky, zatím jen o víkendech, opět potkávat vodní záchranáře, kteří ve svém volném čase dohlížejí na bezpečí rekreantů, plavců a chatařů.

Ostrému startu vodních záchranářů předcházela samozřejmě příprava. „Do každoroční přípravy patří školení před sezonou. To znamená zdravotnická příprava, první pomoc, resuscitace a také technická příprava, jako vytažení tonoucího z vody, jeho vyhledávání pod hladinou a vytahávání potopené lodě. Mezitím samozřejmě nějaký úklid okolo chaty a příprava mola pro ukotvení lodí,“ uvedl mluvčí plzeňské vodní záchranné služby Václav Ondra.

Zdravotnická záchranná služba funguje na základně v kempu Keramika. Běžný den začíná v sedm hodin ráno nahlášením na dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. O hodinu později se musí nahlásit i na krajské operační středisko hasičů.

„Tam jim oznámíme, zda jsme schopni výjezdu, v jakém počtu a s jakými prostředky. Je to jen z toho důvodu, že nemusíme být zrovna v tu dobu nahlášení na základně, kdy může dojít k ošetření nějakého zraněného v místním kempu. Během dne se provádí objížďka po vodní ploše, ideálně v době nejvyšší návštěvnosti místních pláží. V mezidobí se záchranáři zdokonalují v oblasti první pomoci, v nácviku záchrany tonoucího, technickými zásahy, protože pečujeme nejen o sebe, ale i o své nadějné praktikanty, kteří s námi také slouží. Od 20. hodiny přecházíme do nočního režimu, kdy už máme trochu volněji,“ doplnil mluvčí.

Špičkové vybavení a profesionální tým

Sestava výjezdové skupiny vodních záchranářů se skládá ze čtyř členů. „Vůdce malého plavidla, což je řidič člunu, zdravotník 1, který je výjezdový, plavčík neboli záchranář na volné vodě, popřípadě specialista pro technické zásahy a praktikant, což je mladý záchranář v zácviku,“ vyjmenoval Václav Ondra s tím, že vodní záchranná služba disponuje dvěma čluny vybavenými sonarem a podvodním dronem. Dále mají k dispozici plně vybavený sanitní vůz, automatizovaný externí defibrilátor, plně vybavený zdravotnický batoh, transportní a znehybňující pomůcky, popřípadě i lezecký materiál.

Během uplynulé sezony pomohli vodní záchranáři podle Václavy Ondry 90 lidem v nouzi. V době koronavirové krize také pomáhali záchranářům a fakultní nemocnici přepravovat odběrový tým s biologickým materiálem.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio