Na hranicích probíhá cvičení policie

17. květen 2019 11:11

Na Rozvadov a další přechody s Německem se po více než 11 letech vrátily kontroly. Jedná se o cvičení, kdy policisté, vojáci nebo celníci zjišťují, jak dokáží ochránit hranice.

Za jak dlouho a jak účinně je policie s dalšími složkami schopná uzavřít a chránit hranice - to je téma dvoudenního cvičení, které včera začalo a dnes pokračuje na hraničních přechodech v Plzeňském kraji. Ve čtvrtek ráno v 7 hodin vláda nařídila dočasné znovu-zavedení ochrany vnitřních hranic. Na Rozvadov a další přechody poté zamířily stovky policistů, hasičů, vojáků, celníků nebo zdravotníků.  

Na Rozvadov a další přechody zamířily stovky policistů, hasičů, vojáků, celníků nebo zdravotníků

„Je to cvičení dočasného znovu-zavedení a zároveň registračního místa, to je proces, který by byl spuštěn ve chvíli, kdy by byla nějaká větší vlna migrace, Osoby, které by byly zadrženy, by byly převezeny do registračního místa, kde probíhá registrační a zdravotní screening, rozdělení migrantů a pak jejich distribuce,“ vysvětlil policista Stanislav Mraček. „Zákon říká, že bychom měli být schopni zavést kontrolu do pěti hodin, zjišťujeme, kolik nás to stojí prostředků, a také to, zda jsme schopni kontrolovat i zelené hranice,“ doplnil.

Podle Stanislava Mračka policisté nekontrolují všechna vozidla, vybírají jen některá. K dispozici mají například techniku, která odhalí lidi ukryté v nákladním vozidle, nebo přístroj, který načte informace z pasu. Policista tak pozná, zda má dotyčný cizinec například povolení k pobytu. Cvičení zaměřené na dočasné uzavření hranic a na případné zadržení uprchlíků pokračuje i dnes dopoledne, řidiči tedy musí počítat s případným zdržením.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio