Na jahodových plantážích v Plzni navzdory suchu očekávají mírně nadprůměrnou úrodu

28. květen 2018

Dlouhodobé sucho trápí zemědělce, sadaře i majitele zahradnictví. Ti se i přes nedávné deště strachují o svoji úrodu. Suché počasí je problém taky pro majitele jahodových plantáží v Plzni. Aby se dočkali úrody, musí tam od jara intenzivně zalévat.

„Letos je mimořádné sucho. Většinou zaléváme až od počátku května, letos už od počátku dubna, a protože sprchlo minimálně, musíme zavlažovat intenzivněji,“ řekl majitel jahodárny v Plzni Oldřich Kříž.

V minulosti zavlažovali jahodové plantáže horem, což znamená, že potrubí bylo natažené mezi jahodami a postřikovače horem zalévaly celou plochu. Teď zavlažuje rostliny kapková závlaha, která je pod každým řádkem jahod cca 10 centimetrů pod zemí.

Jahodárna v Plzni

„ Každých třicet centimetrů je na hadičce malá dírka, která je vybavená filtrem, a ta pouští kapky. Výhodou této závlahy je to, že se rostlina zavlažuje přímo ke kořenům a plody zůstávají suché. Kdybychom v tomto suchu a horku zalévali horem, mohly by se na plodech objevit plísně. A protože nezaléváme celou plochu, ale zhruba jen třetinu, máme výraznou úsporu vody,“ doplnil Oldřich Kříž.

Jahodám se letos daří

Letos by podle Oldřicha Kříže mohla být úroda dobrá, protože jahody nepomrzly: „Plody vypadají plně a pěkně. Na raných odrůdách už máme první červené plody. Problém by mohl být pouze s tou vodou, ale zatím se nám daří jahody zásobovat, tak aby dobře prosperovaly. Pokud nepřijde nějaká špatná povětrnost například v podobě krup, mohla by být sklizeň nadprůměrná.“

Sklizeň začne počátkem června a ve druhé polovině měsíce bude vrcholit.

autoři: mkl , jik
Spustit audio