Na Karlovarsku budou počítat netopýry

27. leden 2006

Asi stovku zimovišť netopýrů na počátku února prozkoumají ochránci přírody v Karlovarském kraji. V jeskyních, důlních štolách ale i ve sklepích nebo půdách budou počítat spící netopýry a srovnávat jejich výskyt s údaji z minulých let. Sčítání létajících savců se v Karlovarském kraji provádí už 16 let. I když je to na hodnověrné závěry ještě málo, přeci jen se ukazuje, že se životní prostředí ve Slavkovském lese zlepšuje.

Přelom ledna a února se pro sčítání netopýrů vybírá záměrně, protože v tuto dobu bývá poměrně stabilní počasí a dá se předpokládat, že netopýři budou spát. Při sčítání se ochránci přírody se snaží netopýry nevzbudit, protože probuzený netopýr rychle vydává energii, kterou v zimě nemá kde doplnit.

Logo

Sčítání netopýrů v Karlovarském kraji naznačuje, zlepšování životního prostředí ve Slavkovském lese. Netopýři jako predátoři jsou na vrcholu potravního řetězce, jsou proto citliví například na chemikálie, které se dříve používaly v zemědělství. V současné době tak netopýry může ohrozit spíše zásah lidí do jejich tradičních zimovišť, kam se netopýři vracejí po celé generace.

V oblasti Slavkovského lesa se v současné době nachází asi 13 druhů netopýrů, tři z nich jsou přitom velmi ohrožené druhy. Ochránci přírody každým rokem napočítají zhruba 500 kusů těchto chráněných savců. Některé druhy ale zimují třeba v dutinách stromů a je pak velmi obtížné je vůbec najít. Také stačí objevit novou jeskyni třeba se stovkou netopýrů a počty se mohou významně změnit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio