Na Karlovarsku byla nejúspěšnější stranou komunálních voleb ODS

Na Karlovarsku se v komunálních volbách stala v počtu odevzdaných hlasů nejúspěšnější stranou ODS. Získala 28,65 procenta hlasů a 55 mandátů v zastupitelstvech měst a obcí. Druhá byla ČSSD se ziskem 16,28 procenta a 26 mandáty. Sdružení nezávislých kandidátů patří třetí místo s 11,19 procenta hlasů, kteří budou mít 272 zastupitelů. KSČM je čtvrtá s 10,85 procenta hlasů a 36 zastupiteli.

Baštou ODS jsou především dvě největší města, a to Karlovy Vary a Ostrov. Komunální volby v Karlových Varech na odevzdané hlasy opět vyhrála ODS. Obdržela jich tady 33,99 procenta. Druhá ČSSD dostala 20,80 procenta hlasů. K volbám přišlo 35,72 procenta voličů, což je o něco více než při minulých volbách. Podle předvolebních průzkumů by mohly tyto dvě strany vytvořit koalici a zůstat nadále ve vedení města.

Z ostatních stran nejlépe uspěla v Karlových Varech KSČM se ziskem 11,37 procenta hlasů. Pět procent hlasů zaručující místa v zastupitelstvu ještě překročily Karlovarská občanská alternativa s 8,27 procenta hlasů, Karlovarská koalice - VPM a KDU-ČSL s 6,66 procenta hlasů, SNK Evropští demokraté se ziskem 6,63 procenta a také Strana zelených s 5,50 procenta hlasů. V Ostrově ODS dostala 32,66 procenta hlasů a bude mít osm mandátů v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu. ČSSD skončila druhá s 14,54 procenta a třemi mandáty. Třetí jsou komunisté s 13,24 procenta hlasů a rovněž třemi mandáty. Je pravděpodobné, že stejně jako v Karlových Varech bude rovněž v Ostrově pokračovat koalice ODS a ČSSD.

volby

Velkým neúspěchem skončily komunální volby pro ČSSD, ale v podstatě i pro ODS, v krušnohorském Jáchymově. Sociální demokraté, jejichž starosta chtěl obhájit svou pozici, zcela propadli a dostali pouze 7,74 procenta hlasů. Budou mít pouze jednoho zastupitele. ODS má 11,42 procenta hlasů a jen dvě místa v zastupitelstvu. Suverénním vítězem se stalo sdružení Naděje pro Jáchymov SNK se ziskem 51,53 procenta a devíti místy v patnáctičlenném zastupitelstvu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio