Na Kašperku je v současných vedrech zhruba o třetinu nižší návštěvnost

7. srpen 2018 08:15

Vysoké teploty se projevují na návštěvnosti bazénů i památek. A zatímco v prvním případě roste, v tom druhém klesá. A týká se to i hradu Kašperk.

Zatímco na začátku sezony to na Kašperku vypadalo, že pokoří dosavadní návštěvnický rekord, velká vedra tuto šanci ukončila. A tropické dny se projevují i na tom, kdy sem turisti chodí.

„Projevuje se to tak, že ráno a dopoledne je hrad dost zaplněný a návštěvníků přichází hodně. Po obědě to postupně slábne, a v pozdním odpoledni už je to oproti jiným dnům v tomto termínu o dost slabší. Tropické počasí nám, kteří provozujeme historické památky, vůbec nepomáhá. Ve druhé půlce července a v první půlce srpna sem přišlo denně o dvě stě až tři sta lidí méně,“ potvrdil kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Vzhledem k letním výkyvům přílivu návštěvníků nastavuje správa hradu časy prohlídek flexibilně podle potřeby. „Dopoledne jsou v permanenci všichni průvodci a točí se neustále dokola. Odpoledne už si vybírají i nějaké volno, nebo někdo odejde domů dříve, protože návštěvnost má skutečně nevyvážený poměr dopoledne a odpoledne,“ upřesnil Zdeněk Svoboda.

Ať je vedro nebo zima na hradě je stále prima

Kdo už se ve vedrech rozhodne na Kašperk zavítat, má šanci, že se ochladí alespoň uvnitř hradu. Přesto by na sebe měli být lidé opatrní a myslet na to, že kondičku budou při chození po památce potřebovat.

„Vedra zvládám celkem dobře, protože uvnitř hradu je většinou chládek a máme přístup i k vodě. Myslím, že to může být problém spíše pro návštěvníky, kteří nejsou zvyklí lézt do věží, kde může být dusno a kde se jim může zamotat hlava,“ uvedla průvodkyně Marcela.

Podle kastelána Zdeňka Svobody je návštěvnost v porovnání s minulým rokem stále o něco lepší: „I přesto se nám ale asi nepodaří překročit celkový rekord v návštěvnosti z roku 2016, právě díky těm tropickým dnům. Myslím, že i tak můžeme být spokojeni, protože s tím počasím nic neuděláme a lidi k nám stále chodí a my jsme za to rádi. Vlastně se až divíme, že sem i v tomto počasí chodí v takovém počtu.“

Denně na hrad Kašperk teď zavítá zhruba 400 lidí.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio