Na Kašperku se bude letos hodně pracovat

28. březen 2017

Správa hradu Kašperk chystá investice za miliony korun. Nejnákladnější novinkou bude nová čistička odpadních vod a výstavba nových návštěvnických toalet. Na Kašperku ale pamatují i na bezpečnost návštěvníků a další z novinek zase zatraktivní akce z cyklu oživené historie. Na lepší zázemí se mohou letos těšit diváci divadelních představení, bez kterých se žádná sezona na Kašperku neobejde.

U jižní hradby hradu Kašperk chybí část zdiva. To léta nahrazuje drátěný plot, který sem vizuálně vůbec nezapadá. Ovšem bezpečnost návštěvníků je na prvním místě. Nyní se ale plot odstraní, a místo něj se postaví nová kamenná zeď.

„My jsme se rozhodli, že hradbu doplníme. Původní hradba se zřítila v předchozích stoletích dolů a my nyní ze svahu část toho kamene vyzvedneme. Svah současně vyčistíme a osejeme,“ vysvětluje kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Svah u hradu je velmi příkrý a kameny se budou nahoru přepravovat pomocí mechanizace. Zeď je široká osmdesát centimetrů, vysoká bude minimálně tři metry a dlouhá kolem dvaceti metrů. Většinu stavby by chtěla správa hradu stihnout v letošním roce.

A tím práce nekončí

Jako další se v areálu hradu plánuje stavět nová čistička odpadních vod a nové toalety. Ty staré jsou již nevyhovující a navíc mají velký statický problém. Trhají se a padají.

„Stávající systém je nevyhovující, technologicky i kapacitně za hranicí životnosti i našich potřeb. Současně se budou v příkopu před budovou purkrabství stavět nové návštěvnické toalety. Budou to dvě budovy. Jedna bude stát přibližně na půdorysu stávajících záchodů a ta druhá nahradí současnou nevzhlednou stavbu čističky vod. Nová čistička odpadních vod bude umístěna mimo hrad, kam bude svedený i veškerý odpad,“ doplnil kastelán Svoboda.

Náklady na čističku odpadních vod a nových toalet se odhadují zhruba na šest milionů korun. Na Kašperku letos ještě vybudují podium pro divadelní představení. Investovat chtějí i do dřevěné skládací elevace. Jako další novinka se připravuje pec na vypalování buchet. To jsou speciálně tvarované cihly, které byly použity i při stavbě hradu, a které si zde návštěvníci při některé z víkendových akcí také sami vyrobí.

autor: en
Spustit audio