Na Kašperku začala série nočních oživených prohlídek

12. červenec 2018 08:15

Nabídnou nejen zábavu, ale i trochu poučení. Návštěvníci totiž budou za doprovodu průvodce a pomocí hraných scének pátrat po stopách skutečné osobnosti, která tady na hradě pobývala před několika sty lety.

 „My jsme si vybrali jako téma posledního purkrabího tohoto hradu, Jana Prechta. Je to velice zajímavá a kontroverzní osobnost. Víme toho opravdu dost na to, abychom si mohli dovolit zhodnotit jeho život,“ uvedl kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.

Začátek prohlídek bude v provizorních prostorách detašovaného pracoviště archivářky Kašperských Hor. Ta návštěvníky požádá o pomoc při inventuře na hradě Kašperk.  Návštěvníci budou putovat hradem s pomyslným inventurním seznamem a kontrolovat, zda něco nechybí.

Jan Precht z Rotenburku se velmi často vyskytuje v dochovaných písemných pramenech k hradu Kašperk. Ve druhé polovině 16. století působil na hradě více jak 30 let jako velmi vlivný hejtman neboli purkrabí. Kromě správy hradu měl na starost i rozsáhlé panství. Podle všeho byl vzdělaný, inteligentní, pracovitý, ale zároveň přísný, tvrdý a lstivý.

„Návštěvníci půjdou po autentických stopách Jana Prechta. Bystřejší lidé by si mohli třeba všimnout, že na zemi jsou nějaké zvířecí kosti, které zde zřejmě zůstaly po nějaké hostině. A protože poslední, kdo tady hodoval, byl Jan Precht, je hodně pravděpodobné, že toto měl v ústech. To by mohla být stopa, “ popsal Zdeněk Svoboda.

Další stopy najdou návštěvníci v útrobách hradu, například v kamenické dílně nebo v západní věži, kde narazí přímo na Jana Prechta, který bude řešit svoji těžkou životní situaci a to, jak na vše zůstal sám.

Oživené prohlídky proběhnou každý večer na hradu Kašperk až do soboty a to vždy v půl hodinových intervalech od 21 do 23 hodin. Vstupenky je lepší zarezervovat předem.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio