Na nádraží ve Stupně vzniká expozice věnovaná místní lokálce

1. září 2023 10:00, aktualizováno

Po trati mezi Chrástem, Stupnem a Radnicemi jezdí vlaky už 160 let. Kulaté výročí připomenou v obci Břasy oslavy s bohatým programem. Na nádraží ve Stupně se otevře expozice věnovaná právě radnické lokálce.

Oslava 160. výročí železniční tratě

Kulaté výročí si obec Břasy připomíná v sobotu 2. září oslavami s bohatým programem. Chybět nebudou jízdy historickým vlakem, dobrodružná stezka Julese Verna pro nejmenší, výstavy, koncerty ani prohlídky unikátní zahradní dětské železnice. Poprvé se při té příležitosti také otevře úplně nová expozice radnické lokálky na nádraží ve Stupně.

Za jejím vznikem stojí drážní nadšenec Tomáš Benetka. „Myšlenka na založení expozice mě napadla už dávno, dlouhodobě sbírám předměty spojené s tímhle tématem. Hledal jsem ale prostory, kam svou sbírku umístit. Příležitost se mi naskytla, když byla uvolněna nádražní budova, kde se dříve nacházel obchod a ještě předtím zde fungovala nocležna vlakových čet, v době, kdy na trati jezdil vlakvedoucí i průvodčí.“

V nádražní budově si návštěvníci v budoucnu prohlédnou dopravní kancelář pro výpravčího, osobní pokladnu, úschovnu zavazadel nebo čekárnu pro cestující. Prostory budou vybaveny dle své skutečné minulé podoby. Co se týče exponátů, jedná se o průřez období od počátku zdejší železnice až do současnosti. Expozice teprve vzniká, nicméně tři místnosti jsou částečně vybaveny už nyní. Najdeme zde třeba pult výpravčího, který byl opravdu v železniční stanici Stupno instalovaný. Kompletně dokončený bude projekt v příštím roce.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio