Na náměstí Republiky se vrátilo sousoší Spejbla a Hurvínka, které poškodili juniorští hokejisté

25. říjen 2023 22:15, aktualizováno

Po měsíci se do centra Plzně vrátila poškozená bronzová socha Hurvínka. Na začátku září mu dvacetikilovou otočnou hlavu utrhli juniorští hokejisté HC Škoda Plzeň, kteří se následně k činu přiznali a teď pomáhají s nápravou.

„U sochy jsme se fotili a jak jsme se o ni opřeli, upadla jí hlava. Hned druhý den jsme se šli přiznat na policii,“ řekl sedmnáctiletý hokejista Jonáš. „Neudělali jsme to naschvál, ale samozřejmě je nám to líto. Teď chceme udělat maximum pro to, aby se celá věc vyřešila. S rodiči jsme domluveni i na finanční náhradě.“

„Ten večer nás bylo asi osm, ale my dva jsme byli ti hlavní, takže jsme se tomu chtěli postavit čelem,“ omlouval se i osmnáctiletý Miroslav. „Víme, že u lidí je socha oblíbená, takže jsme si přáli, aby byla co nejdřív zpátky na svém místě. Samozřejmě škodu zaplatíme a také si prohřešek odpracujeme, pravděpodobně úklidem náměstí.“

Přiznání hokejistů ocenil Roman Jurečko z nadačního fondu Plzeň sobě, který před víc než třemi lety sousoší Spejbla a Hurvínka na náměstí instaloval. Dle jeho slov klukovinu může udělat každý, ale takto zodpovědný přístup viníků se jen tak nevidí. Jak uvedl, očekával, že pachatele rozpoznají kamery. „Myslel jsem, že kamerový systém na náměstí je mnohem funkčnější, než se teď ukázalo.“ Na tento výrok reagoval mluvčí plzeňského magistrátu Jan Švábek s tím, že kamery pokrývají celé náměstí a zaznamenaly i poškození sochy. Se záběry se při vyšetřování pracovalo, ale v jeho průběhu se k činu pachatelé sami přiznali.

Sousoší na opravu zamířilo do slévárny a u jeho návratu do Plzně byla i jeho autorka, sochařka Lea Vivot. „Nestala se žádná tragédie a hlavní je, že si přitom nikdo neublížil. Hurvínek šel do nemocnice, tam ho vyléčili a už ho máme zpátky,“ řekla s úsměvem. Ke Spejblovi a Hurvínkovi by prý mohla časem přidělat i Žeryka.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy