Na několika místech v kraji najdou cyklisté servisní koutky, kde se mohou postarat o svá kola

11. duben 2024 08:37

Pumpičku, šroubovák nebo pomůcky na lepení kola nabízí třeba servisní stanoviště s vybavením pro cyklisty v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Před začátkem sezóny ho město dovybavilo, aby mohlo sloužit veřejnosti.

Servisní stanoviště s vybavením pro cyklisty v Dobřanech

Teplé počasí láká k vyjížďkám na kole, po zimě je ale dobré kolo prohlédnout. Cyklisté v několika obcích Mikroregionu Radbuza se ale poruchy kola bát nemusí. V případě problémů totiž mohou využít servisní stanoviště s vybavením.

Jedno takové místo je třeba v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Zde cyklisté obstarají běžnou údržbu kola nebo vyřeší poruchu. Najdou tu nářadí pro zutí kola, dotažení šroubku, dofouknutí či zalepení. „Původně byla tato servisní stanoviště v majetku Mikroregionu Radbuza, jenž zaštítil jejich vznik. Udržitelnost projektu, z něhož se servis pointy financovaly, už ale skončila, a tak místa přešla do majetku obcí,“ vysvětluje místostarostka Dobřan Jaroslava Umnerová. V místním servisním stanovišti najdeme mimo jiné nabíjecí stanici pro elektrokola. Před začátkem další turistické sezóny je v plánu nabíječku zřídit i v centru města.

Servisní stanoviště s vybavením pro cyklisty v Dobřanech

V Plzni se jediný veřejný servisní cyklokoutek nachází v klubovně Bikeheart ve Štruncových sadech. „Cyklisté u nás mohou využít profesionální stojan, do něhož si uchytí kolo, aby provedli servis či údržbu. K dispozici je také stěna s veškerým běžným nářadím. Lze se u nás zastavit kdykoliv během otevírací doby klubovny, v případě předchozí domluvy i mimo ni. Veškeré příslušenství k servisu poskytujeme zdarma, a pokud máme čas a prostor, rádi poradíme a pomůžeme,“ říká předsedkyně spolku Bikeheart Vendula Mrázová. Servisní koutek využívají lidé i k opravě kočárků či skateboardů.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy