Na okraji Plzně zkoumají archeologové cenné zbytky středověké vesnice

10. srpen 2007

Zbytky středověké vesnice, zřejmě starší než Plzeň, zkoumají na okraji města archeologové z plzeňského Západočeského muzea. V lokalitě Plzeň - Bílá Hora provádějí v posledních letech průzkum vždy na místech, kde staví soukromí stavitelé rodinné domy. Zatím objevili hlavně pozůstatky hospodářských objektů. Z písemných pramenů například vědí, že ve staré vesnici byla tvrz. Neví se ale, jak vypadala. Tento nález je velmi cenný, jelikož doposud prozkoumaných středověkých vesnic je velmi málo, a tak každá další je velkým přínosem pro poznání naší historie. Zatím se našly pozůstatky středověkých hrnčířských pecí. Archeologové netuší, co ještě mohou v lokalitě najít.

Na místě průzkumu stála pravděpodobně středověká vesnice Roudná. Po jejím zániku se jméno přeneslo na jiné zastavěné území a dodnes se tak jmenuje jedna plzeňská část. Původní vesnice na ostrohu nad Berounkou existovala zřejmě už v polovině 13. století, Plzeň byla založena až v roce 1295. Později ale ves zanikla, podle dostupných materiálů byla v roce 1495 zpustlá a byla v držení Plzně. Zřejmě se pak využívala jako hospodářské zázemí.

Logo

Při záchranném archeologickém průzkumu se našly také sloupové jámy, které mohly být zbytkem chmelnic a pozůstatky špejcharu, ten ale pocházel z doby mladší než původní vesnice. Část prozkoumali odborníci podrobněji už loni, další budou hlouběji zkoumat, předpokládají, že našli ještě jednu. K nejvzácnějším nálezům v lokalitě patří loňský objev řezenského feniku ze 13. století z kvalitní slitiny stříbra. Archeologové našli letos také měděnou náušnici, hlavně však nacházejí keramiku.

Až archeologové z průzkumem skončí, naleziště opět přikryjí.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio