Na plzeňském náměstí se rozdalo 80 litrů vánoční gulášové polévky

17. prosinec 2016

Předvánoční čas je určený nejen k nakupování dárků, ale také charitě. Jednou z akcí na podporu sociálně slabých v Plzni je rozlévání vánoční gulášové polévky. Tradiční akci už po osmé připravil na centrálním náměstí třetí plzeňský obvod. A zaměstnanci úřadu rozdali včera kolemjdoucím 80 litrů teplé polévky.

Na náměstí se rozléhá příjemný hlas pracovníka úřadu, který vybízí kolemjdoucí, aby přišli ochutnat gulášovou polévku. Někteří chodí pravidelně, jiní se tu zastavili poprvé. Všichni se ale shodnou na tom, že se jim akce líbí a polévka je výborná.

80 litrů polévky uvařili v restauraci Terno, kterou vlastní Antonín Duchoň. „K uvaření polévky bylo potřeba 12 kilogramů masa, 12 kg brambor, přibližně 8 až 10 kg cibule, koření, sůl a pepř. Polévku jsme připravovali dohromady dva dny. Nejprve se musí připravit základ, tím je kvalitní vývar a druhý den se polévka už jen doladila a dochutila,“ vysvětlil Duchoň.

Podle něj se dobrá gulášovka neobejde bez kvalitního a poctivého vývaru, důležité je i polévku dlouho vařit kvůli propojení chutí a potom už ji stačí jen správně ochutit.

Gulášovou polévku rozlévá i starosta 3. plzeňského městského obvodu Radislav Neubauer. „Myslím si, že hodně potřebných lidí si polévku rádo dá. Jsem za tuto charitativní tradiční akci rád a doufám, že se bude konat v budoucnu i nadále. Zároveň bych chtěl všem lidem popřát hezké a klidné vánoce a do Nového roku hodně štěstí, zdraví, úspěchů a spokojenosti,“ dodal Radislav Neubauer.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio