Na Plzeňsku se zvýšil počet případů tuberkulózy

12. leden 2017

Tuberkulóza se stává čím dál větším strašákem na Plzeňsku. Řada podniků zaměstnává zahraniční pracovníky ze zemí, kde je vysoký výskyt TBC. Například z Rumunska. Přijmou je, aniž by měli za sebou lékařské vyšetření, natož rentgenový snímek. A stejný problém mají v sousedním Německu. Jen v mnohem větším měřítku.

Už dva měsíce policie pátrá po 31letém muži z Rumunska. S diagnózou tuberkulóza byl hospitalizován na Plicní klinice ve Fakultní nemocnici Plzeň, z té na podzim minulého roku neohlášeně odešel. Podle primářky Gabriely Krákorové to není nic neobvyklého: „Spolupráce je s nimi velice složitá. Často nehovoří žádným světovým jazykem, vše se musí řešit přes překladatele a obtížně dodržují i léčebný režim. Přestože jsou poučeni o rizicích, měli jsme několik svévolných opuštění oddělení.“

Oproti rokům 2014 a 2015 se na klinice loni zvýšil počet případů tuberkulózy o jednu třetinu. A zemřelo na ni pět lidí. Jak Gabriela Krákorová dodává, zahraniční pracovníci by měli projít před nástupem do zaměstnání důkladnou lékařskou prohlídkou, včetně rentgenu, a to nikoli ve své domovině, ale v České republice.

Příchod cizinců z rizikových zemí zvyšuje možnost nákazy

Tuberkulóza se koncem minulého roku potvrdila například u rumunského zaměstnance firmy Borgers na Rokycansku. Podle mluvčího společnosti Mikuláše Černého se dá ojedinělým případům jen těžko zabránit, přestože firma na lékařské prohlídky dbá. „V případě kmenových zaměstnanců vyšetření provádí lékař firmy a u pracovníků, které nám dodává pracovní agentura je to záležitostí agentury. Samozřejmě vzhledem k situaci firma Borgers neustále zvyšuje tlak na agentury, aby jejich zdravotní vyšetření byly co nejkvalitnější,“ uvedl Černý.

TBC řádí také v sousedním Německu, a to v mnohem větší míře. Loni tam oproti roku 2015 narostl počet případů téměř o 30 procent. „Němci to dávají do souvislosti s příchodem azylantů. Je potřeba připomenout, že počty příchozích jsou několikanásobně vyšší než do České republiky. A zároveň spektrum zemí, ze kterých tito lidé do Německa přišli je úplně jiné a z hlediska tuberkulózy daleko rizikovější, než jsou žadatelé o azyl, kteří se dostali do České republiky,“ říká epidemiolog Petr Pazdiora.

O kolik přesně se v České republice počet případů TBC zvýšil, bude jasné na konci dubna, kdy vyjdou čerstvé statistiky.

autor: jik
Spustit audio