Na rybník v Plzni vypluje speciální plavidlo, jediné svého druhu v Česku

17. květen 2013

Na první plavbu plzeňským Boleveckým rybníkem se dnes vydá zvláštní plavidlo, takzvaný harvester, s jehož pomocí budou vodohospodáři regulovat porost ponořených rostlin. Jde o jediné takové plavidlo v Česku.

Regulací rostlin se zlepší kvalita vody ke koupání. Harvester dokáže posekat vegetaci ve vodě do hloubky téměř dvou metrů.

Posekané rostliny odstraní z vody a ty se pak mohou využít mimo jiné ke kompostování. Zájemci si mohou plavidlo prohlédnout dnes odpoledne u Velkého boleveckého rybníka.

„Pokud chceme využívat luxus čisté vody ke koupání, pak se o vodní vegetaci musíme nějak starat,“ vysvětluje hydrobiolog Jindřich Duras.

Ze všech dostupných možností, jako je například použití herbicidů nebo regulace rybí obsádkou, je harvester podle Durasových slov nejlepší.

V uplynulých dvou letech se Plzeň snažila regulovat vegetaci podvodními kosami, tato metoda se však ukázala jako neefektivní.

Unikátní stroj vypluje odpoledne, ještě před tím ale dostane jméno. Z téměř padesáti návrhů ho vybrali čtenáři Radničních listů. Vítězný návrh bude oznámen až dnes v 16 hodin na hrázi Velkého Boleveckého rybníka.

autor: en
Spustit audio