Na Šumavě je nejchladnější květen od roku 1991. Sněžilo už sedm dní po sobě

27. květen 2013

Na Šumavě je nestudenější květen za posledních 22 let. Na některých místech klesly teploty pod bod mrazu a napadl i sníh. Například na Velkém Javoru leží 30 centimetrů bílé pokrývky.

Podle mluvčího správy Národního parku Šumava Pavla Pechouška prosněžilo v květnu už sedm dní. To naposledy zaznamenali v roce 1991.

„Nejvíce sněhu momentálně leží na Velkém Javoru, přibližně 30 centimetrů. Na hřebenech Šumavy jako například na Mokrůvce nebo na Blatném vrchu leží okolo 20 centimetrů a přibližně stejné množství sněhu je i na Březníku u Modravy,“ uvedl.

Chladné počasí sice odrazuje turisty, ale zároveň pomáhá v boji s kůrovcem. „Nejstudenějším dnem byl zatím včerejšek, kdy teplota na Březníku klesla až na mínus dva stupně. Průměrná celodenní teplota je na Březníku necelý jeden stupeň Celsia. Šumava se momentálně vrací na hodnoty, které jsou normálně běžné na začátku března,“ podotkl Pechoušek.

„Včera chumelilo i tady na Kvildě. Zažili jsme tady sněhovou vánici vystřiženou, jako kdyby byl únor. Ale v současné době se sníh drží ve vyšších partiích v oblasti Bučiny,“ doplnil starosta obce Václav Vostradovský.

Meteorolog a spolupracovník České televize Michal Žák řekl, že fakt, že na Velkém Javoru na konci května napadlo za jediný den až 30 centimetrů sněhu, je mimořádnost, která nastává jednou za 30 až 50 let.

„Takové množství sněhu je opravdu výjimečné. Na druhou stranu sníh na horách koncem května není úplně tak mimořádný. Například v roce 1966 29. května na Lysé hoře napadlo dokonce 50 centimetrů nového sněhu,“ zmínil.

Čtěte také

Dodal, že v úterý se oteplí v průměru o pět stupnů a ve středu by mohly odpolední teploty ve východní polovině republiky dosáhnout až 22 stupňů Celsia. Ve čtvrtek bude ale opět oblačno s vydatným deštěm, a proto se ochladí až o osm stupňů. Přesto by mělo být tepleji než o uplynulém víkendu.

autoři: luh , čer , sib
Spustit audio