Na Šumavě už připravují běžecké tratě

2. listopad 2018 16:21

Na Šumavě vrcholí příprava cest pro běžecké tratě, protahovat stopy se začnou v polovině prosince.

Prořezat nálety, opravit mosty a zmulčovat cesty. I to teď mimo jiné zaměstnává strážce parku a lesníky na Šumavě.  Vrcholí totiž příprava cest pro běžecké tratě. I když rolby začnou stopy upravovat až v prosinci, cesty pro budoucí běžecké trasy se musejí důkladně připravit dopředu. Strážci Národního parku Šumava je teď kontrolují, a kde je potřeba, tak je zarovnávají, odstraňují nálety a opravují mostky.

„Upravíme desítky kilometrů tratí, zkontrolujeme propustky, povalky a mostky. Nejobtížnější je asi stavba nových mostků, ty ze smrkového dřeva vydrží asi pět let, v poslední době používáme trvanlivější modřínové dřevo,“ popsal vedoucí Informační a strážní služby Jan Pecánek. Nové mostky se budují třeba na Borových Ladech, přes Vydří nebo Filipohuťský potok.

Kromě cest je potřeba upravit i bující dřeviny tak, aby se lyžaři nezranili, a vyřezat nálet a některé větve na běžkařských tratích. „Větve, které jsou nízko, musíme uříznout, aby pod nimi lyžaři podjeli. Počítat musíme i se sněhovou pokrývkou,“ vysvětlil vedoucí územního pracoviště Borová Lada Václav Hřebek. Každý rok se také musí zmulčovat tráva, aby vydržela přejezdy lyžařů při menší sněhové pokrývce. Na úpravách pracují lidé z jednotlivých územních pracovišť šumavského národního parku spolu s Informační a strážní službou. Prozatím připraví trasy a stopy pak začnou protahovat 15. prosince.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio