Na světě je zlatá mince s vyobrazením hradu Švihov

2. říjen 2019 06:20

Švihovský hrad se objevil na pamětní minci. Vydala ji Česká národní banka jako osmou z deseti v edici Hrady. Sběratelé už mají doma zlatě vyobrazené hrady Bezděz, Pernštejn nebo Veveří. Z regionu už je ve zlatém Rabí a nově právě i Švihov. A na příští rok v této edici pamětních mincí přibude další hrad ze západu Čech.

Mince ze zlata o ryzosti 999,9 bude k dostání ve dvojím provedení – v běžném zpracování s vroubkovanou hranou v počtu 3 200 kusů a ve špičkové kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou v počtu 7 000 kusů,“ řekl Josef Ducháček, ředitel sekce peněžní ČNB. Nominální hodnota mincí 5 000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou.

Lícové straně mince s nominální hodnotou 5000 korun dominuje oltář z hradní kaple Nanebevzetí Panny Marie

Lícní stranu mince zdobí heraldická zvířata z velkého státního znaku ve štítech umístěných do horní části mincovního pole. Pod touto kompozicí je ztvárněn interiér švihovské kaple Nanebevzetí Panny Marie s jejím oltářem v popředí. Pod oltářem je vyražena nominální hodnota. Na této straně mince se také nachází text ČESKÁ REPUBLIKA a značka České mincovny.

Na rubu je průhled pozdně gotickým portálem na nádvoří hradu z konce 15. století

Na rubové straně mince je vyobrazen průhled přes pozdně gotický portál na nádvoří hradu Švihov. Zde je vyražen název zlaté mince HRAD ŠVIHOV, ročník ražby 2019 a iniciály autora mince Luboše Charváta, který už v této edici realizoval 3 návrhy.

Na řadě je Bečov nad Teplou

Zlatá mince Hrad Švihov je součástí tematicky zaměřeného cyklu Hrady České republiky a je v pořadí osmou vydanou mincí. V této sérii již nechala Česká národní banka vyrobit zlaté mince s motivy hradů Kost, Bezděz, Bouzov, Pernštejn, Zvíkov, Rabí a Veveří . Základním parametrem pro výběr bylo to, aby hrady měly různé slohy a aby byly rozmístěny po celém území České republiky,“ doplnil Josef Ducháček. Dalším počinem s touto tematikou bude zlatá mince věnovaná hradu Bečov nad Teplou, která vyjde 26. května 2020.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio