Na trati mezi Kralovicemi a Rakovníkem začínají celoročně jezdit vlaky

9. prosinec 2023 20:07

S novým jízdním řádem se na trať mezi Kralovicemi a Rakovníkem vrátí vlaky. O víkendech tam budou jezdit čtyři páry spojů. Do budoucna by se cestující mohli svézt až k Mariánské Týnici.

Karel Popel a Zdeněk Slach

Vlaky zde až dosud jezdily o víkendech jen během letního času. Dle nového jízdního řádu, jenž začne platit v neděli 10. prosince, budou spoje jezdit celoročně. „Vlak využívají turisté a přijde vhod i těm, kteří se jednou týdně přesouvají za prací či do školy,“ říká starosta Kralovic Karel Popel. Cesta potrvá 45 minut, úsek čítá necelých 28 kilometrů. Provozovatelem víkendových spojů bude společnost Länderbahn.

Vlaky se na trati rozjedou z velké části díky podpoře obcí a kraje. „Pomoc přišla z Čisté a Kožlan. Obec Čistá už spadá do Středočeského kraje a patří do sdružení obcí, jež se podílí na financování těchto spojů. Podpořil nás samozřejmě i Plzeňský kraj,“ uvádí Karel Popel.

Na trať mezi Kralovicemi a Rakovníkem se vrací vlaky

O návrat vlaků usiloval i spolek Místní dráha Rakovník–Mladotice. Přáním členů tohoto spolku je v budoucnu znovu zprovoznit celou trať Rakovník–Mladotice. V dohledné době by mohly začít jezdit vlaky k Mariánské Týnici, jak prozradil Pavel Purkart ze společnosti Poved, která je organizátorem veřejné dopravy v kraji. „Jde primárně o to více zpřístupnit klášter v Mariánské Týnici a nabídnout turistům i obyvatelům alternativu k autobusové dopravě v této oblasti, a to zejména o víkendech.“ Trať vede zhruba 200 metrů od národní kulturní památky Mariánská Týnice. Na místě by mohla vzniknout i zastávka.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio