Na vánoční tabuli našich předků patřily kroupy, hrách nebo čočka

22. prosinec 2016

Naši předkové měli na vánočním stole devět chodů. Některé z nich dodnes vaří na Vánoce Eva Krausová z Klatov. Jídla dělá na různé akce pro veřejnost, aby je lidé mohli ochutnat. Naposledy to bylo na zámku v Chudenicích.

U našich předků nesměly chybět pokrmy z toho, co jejich hospodářství dalo. Většinou to tedy byly luštěniny a obilniny.

„Zastoupený byl hrách, kroupy, čočka, pohanka nebo jáhly. Na stole také muselo být sušené ovoce, které si lidé usušili na zimu do zásoby, a potom bylo součástí pohoštění. Podle mojí babičky nesmělo na vánoce chybět kysané zelí. To dodává tělu vitamíny a lidé díky němu nebyly nemocní. Dědeček zase tvrdil, že na stole nesmí chybět slanina, aby jídlo lépe klouzalo do krku,“ popisuje Eva Krausová, kuchařka starobylých vánočních receptů.


Štědrovečerní večeře začínala kouskem chleba nebo domácí oplatkou s medem, česnekem nebo bylinkami. Dalším chodem byla polévka, nejčastěji hrachová, čočková či houbová, později hlavně rybí. Jako hlavní jídlo se podávaly zapečené nákypy s houbami – hubník nebo kuba. Tradiční kapr se stal součástí vánoční tabule až v 19. století. Po kubovi přišel na řadu obřadní pokrm. Tím byla kaše, a to většinou prosová, jáhlová, hrachová nebo krupičná. Chybět nesmělo sušené ovoce nebo muzika, což bylo sladké vařené jídlo z perníku se sušeným ovocem. Vše doplňovaly jablka a ořechy. Jako sladká tečka štědrovečerní večeře se servírovala vánočka nebo závin.

Na staročeskou štědrovečerní tabuli patřil i tradiční Kuba. Eva Krausová ho dnes vaří se směsí různých druhů hub, kvůli lepší chuti. Oblíbenými pokrmy byly šoulet, hrách a kroupy. Ty paní Krausová ráda připravuje i dnes a staré recepty vylepšuje dle vlastní chuti, například slaninou nebo vlastnoručně nasbíranými bylinkami.

Na starých tradičních jídlech si pochutnáme i dnes

„Naší rodinnou tradicí je vaření čočky s kyselým zelím. Když jsme byli děti a jezdili jsme k babičce na vánoční svátky, patřilo právě toto jídlo mezi oblíbené, protože čočka vypadala jako by byla přikrytá záclonou a nám to tehdy připadalo ohromně romantické,“ vzpomíná Eva Krausová.

Součástí vánočních pokrmů byla a stále je rybí polévka. Ta je ale velmi pracná, neboť se musí kapr poctivě stáhnout a vybrat ze všech kostí. Paní Eva Krausová ji vylepšuje, podle babiččina receptu, sušenými švestkami a vlašskými ořechy, které prý krásně zvýrazní chuť. Polévka se zahušťuje hrubou krupicí, aby měla omáčkovou konzistenci a každý strávník se dosyta najedl.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio