Na vybraných vlakových nádražích si můžete půjčit kolo i s příslušenstvím

3. srpen 2023 14:40, aktualizováno

Větší zájem o elektrokola a přídavné vozíky na děti evidují letos v půjčovnách kol na vybraných nádražích v Česku. Jak funguje konkrétně půjčovna na hlavním nádraží v Plzni?

Když chce třeba turista z Liberce projezdit okolí Plzně na kole, nemusí mít nutně s sebou kolo vlastní. Stačí si ho půjčit, třeba na některém nádraží. Kola půjčují České dráhy v 68 stanicích. Největší zájem o ně mají lidé v Jihočeském, Karlovarském a Jihomoravském kraji a roste zájem o elektrokola nebo přípojné vozíky pro děti. Půjčovna ale najdeme také v Plzni na hlavním nádraží. Zájem cyklistů neopadl ani v současné době, kdy celá nádražní budova prochází kompletní rekonstrukcí a všechno funguje v provizorních podmínkách.

V Plzni je nyní k dispozici osm kol pro dospělé a jedno pro děti. Z toho jsou dvě elektrokola – jedno pánské, jedno dámské. Dle Jakuba Křečka, směnového dozorčího, proběhne během sezóny 100 až 150 výpůjček. Pokud máme o kolo zájem, nejlepší je si ho zarezervovat předem. Na webových stránkách Českých drah v sekci ČD Bike.

Základní nájemné činí 190 korun na den, vratná kauce za jedno kolo 1 000 korun a za elektrokolo 2 500 korun. Pokud si elektrokolo půjčujeme na víc dní, dostaneme k němu i nabíječku. Maximální výpůjční doba není stanovena a kolo půjčené v Plzni lze vrátit i v Klatovech nebo v Domažlicích.

Ke kolům nově i příslušenství

Půjčovny kol fungují od dubna. Velký zájem o kola mají lidé podle mluvčího ČD Lukáše Kubáta od června, kdy zavládlo teplé letní počasí. „Nyní nabízíme také zapůjčení příslušenství, jako je držák na mobil nebo cyklistická brašna.“

Všech 68 půjčoven na nádražích bude fungovat do konce října, 18 z nich pak má celoroční provoz, z toho 6 nově. „Pobočky, které jsou nově otevřeny po celý rok, najdete v Nymburce, Děčíně, Třeboni, Přerově a také v Karlových Varech jak na dolním, tak horním nádraží,“ informuje Lukáš Kubát.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio