Na začátku jsme neměli ani noty, říká bývalý kapelník Horalky, která hraje už padesát let

25. říjen 2023 13:40, aktualizováno

Padesát let hraje a zpívá chodská dechová hudba Horalka. Kulaté narozeniny oslavili muzikanti v polovině října velkým koncertem v Domažlicích. Jaké byly jejich začátky a kolik let je nejmladšímu členovi kapely?

Václav Wiesner a Josef Kubalík

Nejstarší dechovka z Chodska slaví letos kulatých padesát let. Vůbec poprvé si muzikanti kolem Václava Wiesnera a Karla Bastiana zahráli v roce 1973 ve Spáňově u Domažlic, když se tam otevírala nová hospoda. „S Karlem Bastianem jsme hráli v tanečním orchestru Josefa Mazance ve Kdyni. On byl rodák ze Strakonic, já z Nevolic. A jednoho dne jsme si řekli, že si postavíme čistou dechovku. Tehdy fungovaly většinou osmičlenné kapely bez zpěvu, ten nebyl ani třeba, protože v malých hospůdkách zpíval celý sál,“ vzpomíná Václav Wiesner. Název Horalka vymyslel spoluhráč, klarinetista Václav Kupilík – pravděpodobně proto, že hudební těleso působilo na místě, jež je obklopené šumavskými kopci.

„Na začátku jsme neměli ani noty. Některé mi dal pan Jakub Dufek, který měl dříve svoji kapelu. Tehdy se mi stal velký úraz a asi rok jsem měl nohu v sádře. Nebylo co dělat, a tak jsem trávil čas opisováním not. Opsal jsem osmdesát skladeb pro deset lidí,“ vypráví Václav Wiesner. Ten zastával roli kapelníka dlouhých třicet pět let. Před patnácti lety ale převzal domažlickou pohřební kapelu a svou pozici v Horalce přenechal Josefu Kubalíkovi.

Je čím dál těžší udržet kapelu pohromadě

Postupem času do kapely přicházeli další a další muzikanti a také se pomalu měnilo zaměření repertoáru. Zatímco na začátku hrála Horalka k dechovce maximálně tango a waltz, jak doba pokročila, začala se více prosazovat taneční hudba, k níž měli vztah mladí hráči, kteří se ke skupině přidali.

Letos je Horalce padesát let. Pořád hraje a sbírá úspěchy. „Dnes je hodně těžké udržet partu pohromadě, motivovat členy, aby pokračovali dál. Lidé mají trochu jiný přístup než dřív, mladí si občas najdou jinou zábavu, ani vám to neřeknou a najednou jsou pryč. Takže musíte neustále hledat nové členy,“ popisuje Josef Kubalík. Aktuálně nejmladšímu „Horalovi“ je šestnáct let, tomu nejstaršímu osmdesát.

Máte-li chuť si Horalku poslechnout, do konce roku bude hrát třeba ještě v kulturním domě ve Spáňově. Na tom samém místě, kde před padesáti lety začínala.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.