Na zámku v Hranicích mají obří model města. Modelář ho vyrobil z krabiček od čaje

2. duben 2018
Česko – země neznámá

Zámek v Hranicích na Přerovsku nepatří mezi běžně přístupné památky. Lidé do něj už 20 let chodí za úředníky. V přízemí se nachází turistické centrum a také expozice s obřím modelem města. Jeho autor na něm pracoval přes 10 let. Předlohou mu byly staré plány, které objevil v norimberském archivu. A jako materiál použil obyčejné krabičky od čaje.

Hranický zámek stojí v centru města. Památka prošla před 20 lety rozsáhlou opravou a od té doby je sídlem městského úřadu. Jen ve výjimečných případech si lidé mohou prohlédnout fresky dochované v některých kancelářích, historická kachlová kamna nebo toaletu zazděnou v jedné z věží. Ve služebně městské policie mají zase prosklený výhled do bývalé hladomorny. Od roku 2016 najdete na zámku i dvě muzejní expozice. V jedné jsou vystaveny staré zbraně, ve druhé unikátní model historických Hranic.
V přízemí zámku sídlí turistické infocentrum a právě jeho pracovnice vás ochotně provedou odloučenou částí hranického muzea. Střed výstavního sálu zabírá obří stůl, kde se rozkládá tři metry dlouhý model.

Jeho součástí je i samotný zámek. Vyrobil ho autor modelu Stanislav Miloš ze Středolesí u Hranic jako první. Na první pohled je ale patrné, že dnes už památka vypadá úplně jinak. Model zámku lemuje vodní příkop a hradby a památka má i více věží a bran. Uvidíte i původní, dnes zastřešené arkádové nádvoří.

Ještě zajímavější je pohled na další část města. Stanislav Miloš model postupně rozšířil, přidal okolní ulice a dnešní Masarykovo náměstí. Pozornému oku neujde, že všechny domy mívaly dříve podloubí, a tak bylo možné dostat se od zámku do města suchou nohou. Dnes už takových měšťanských domů v centru mnoho nestojí.

Na vymodelovaném náměstí byste také marně hledali kostel. V polovině 18. století stával totiž na jiném místě než dnes. A takových rozdílů byste našli mnohem víc. Autor našel skvělou předlohu v listinách, mapách a plánech, některé pocházejí až z norimberského archivu. Překvapí i detailní a precizní zpracování památek, objektů a staveb. Ani se nechce věřit, že model vznikl z obyčejných krabiček od čajů a papíru, které Stanislav Miloš dobarvuje vodovkami nebo temperami a také tuší.

Zámek v Hranicích na Přerovsku nepatří mezi běžně přístupné památky

Hranický model města je v měřítku 1:200. Do délky má přes tři metry, na šířku asi polovinu. Znázorňuje i dříve neupravená, klikatící se koryta potoků okolo městských hradeb. Objekt zámku dokončil Stanislav Miloš v roce 2001. Pak zažil dvě výstavy, v Českém Krumlově a v Praze. Další části historického centra začaly vznikat o pár let později a dnes už finišují práce na detailech.

Expozice na hranickém zámku je přístupná každou středu a neděli od 14 do 17 hodin. Unikátní model si ale po předchozí telefonické domluvě s pracovnicemi infocentra (581 607 479) můžete sjednat také na jiný termín.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.