Na železniční trati Cheb-Františkovy Lázně se již může jezdit rychleji

17. listopad 2005

Sedmikilometrový úsek byl z důvodů vážných vad na železničním svršku a spodku v naprosto nevyhovujícím stavu, na trati nebylo možné zajistit údržbou bezpečnost provozu. Kromě svršku a spodku trati, obnovil investor mosty a tři přejezdy, na nichž bude začátkem roku instalováno zabezpečovací zařízení. Teprve pak po celé délce umožněna devadesátikilometrová rychlost. O polovinu původního času se tak zkrátilo turistům cestování po trati z Chebu do Františkových Lázní. Obnovený železniční tah teď splňuje parametry pro rychlost vlaků až 90 kilometrů za hodinu. Tři roky se po této nevyhovující trati jezdilo "dvacítkou".


V Karlovarském kraji funguje už pět let přeshraniční dopravní systém EgroNet. Umožňuje na jednu velmi levnou časovou jízdenku využít spojů různých dopravců v Česku i Německu. Síť sahá na saské straně až do Gery a na bavorské do Weidenu. Loni této možnosti využilo 800.000 osob, převážně z německé strany.

Jde o turisticky velmi využívanou trať, zejména v létě. Jezdí tudy zejména lázeňští hosté z Bad Brambachu, který je pět kilometrů od hranic. Denně jezdí z Chebu až do Bad Brambachu devět párů motorových vlaků provozovaných německým Vogtlandbahnem. Další dva až tři páry denně vypravují z Chebu do Plesné České dráhy.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio