Na Železnorudsku se opět rozjel skibus, k dispozici je zcela zdarma

18. prosinec 2023 17:29

Na Železnorudsku ke každé zimě už neodmyslitelně patří kromě vleků i skibus, který po regionu vozí návštěvníky a místní. Ten se letos vydal poprvé na cestu v pondělí 18. prosince.

Zhruba do poloviny března bude skibus každý den několikrát vyrážet na trasu mezi lyžařskými areály a parkovišti. Jeho cesta vede od Hojsovy Stráže přes Špičák a Železnou Rudu až po Gerlovu Huť. Využít ho mohou pěší turisté i lyžaři. „Naším cílem je nejen zpříjemnit návštěvníkům pobyt u nás, ale také přispět k omezení parkování v centru města. Trasa skibusu má proto celkem jedenáct zastávek a podél najdeme čtyři bezplatná parkoviště, kde mohou zájemci odstavit svá vozidla,“ uvádí starosta Železné Rudy Filip Smola.

Jízdní řád skibusu spolu se seznamem zastávek najdou lidé na letáku, který je k dispozici například v Environmentálním centru Železná Ruda, nebo třeba na webových stránkách města.

I letos zůstává pro cestující skibus zdarma. Na jeho provozu se zhruba z poloviny podílí dva lyžařské areály – Ski and Bike Špičák a Nad Nádražím – Belveder. Zbytek hradí město z poplatků z pobytu. Celkem se náklady za provoz skibusu vyšplhají na 593 tisíc korun bez DPH.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio