Nabídka letních brigád se oproti loňsku zlepšila

Větší nabídku brigádnických míst než loni v této době nabízejí pracovní agentury na Plzeňsku. Podle zprostředkovatelů práce mají firmy více zakázek. Druhy činností se ale oproti loňsku nezměnily, odměny mírně, zhruba o desetinu, narostly. Agentury už nyní berou záznamy na prázdninové brigády, které jsou schopny garantovat i na několik týdnů, ne však na stejné pozici. V Karlovarském kraji je nabídka letních brigád dost omezená. Podle informací pracovníků personálních agentur tradičně převládají volná místa pro brigádníky například v supermarketech. Brigádníky tam zaměstnají při vybalování zboží a někde i za pokladnami.

Jak uvedla Ludmila Žemberiová z Job Centra, oproti loňsku lze lidem okamžitě nabídnout volná místa. Tradičně nejvíce volných pozic je v hyper- a supermarketech, kde mohou studenti i lidé bez práce doplňovat zboží v regálech a pracovat na pokladnách. Těchto prací může agentura nabídnout neomezený počet. Job Centrum má dále v nabídce práce na pásu v průmyslové zóně Borská pole. Tyto firmy často požadují třísměnný provoz. Ranní a odpolední mohou vykonávat lidé od 16 let, noční pouze osmnáctiletí a starší.

Výroba

Od června jsou v nabídce také zahradnické práce na Přešticku u Plzně. Dále stěhovací práce ve školách a výrobu těsta v Plzni. Zhruba 30 lidí by zprostředkovatelna uplatnila u dvou firem na balení a expedici katalogů.

Agentura praceihned.cz Plzeň nabízí doplňování zboží ve velkoprodejnách, rozdávání letáků, nakládku a vykládku kamionů, dopravní a archeologický průzkum. Na dohodu o pracovní činnosti dostanou brigádníci za hodinu 50 až 60 korun.

Největší podniky v kraji, Škoda Holding a Plzeňský Prazdroj žádná volná místa nenabízejí. Podle mluvčího Prazdroje Alexeje Bechtina jsou desítky míst o letní sezoně ve stáčírně. Ty mají ale většinou studenti domluvené dlouhodobě nebo hodně předem. Ve Škodě Holding studentské brigády neorganizuji, výjimkou jsou pouze praxe studentů, s nimiž firma pracuje celoročně.

Výroba

V Karlovarském kraji mohou studenti hledající letní brigády uspět i na úřadech práce. Sice přímo brigády nezprostředkují, ale o možnostech a nabídkách firem informují. Nabídky na nástěnkách hledají nejčastěji síly do restauračních zařízení, na roznášení letáků a další reklamní činnost. Jde ale většinou o málo placená místa.

Novou možností, kde mohou studenti letos pátrat po letních brigádách, je nedávno otevřené Eurocentrum v budově krajské knihovny v Karlových Varech. Z více než tří stovek lidí, kteří tam měsíc od jeho otevření přišli, byla většina studentů. Kromě toho, že se zajímají o Evropskou unii, hledají tam i možnosti pracovního uplatnění. Chtějí poradit s praktickými věcmi, například jak získat v zahraničí letní brigádu. Největší zájem je o Irsko a Španělsko.

Zájemci o brigády se mohou obracet také na první informační centrum pro mládež, které je v Karlovarském kraji otevřeno v Chebu. Infocentrum jim také poskytne informace o možnostech budoucího studia a práci v zahraničí. Zájemci o brigády se mohou obracet také na první informační centrum pro mládež, které je v Karlovarském kraji otevřeno v Chebu. Infocentrum jim také poskytne informace o možnostech budoucího studia a práci v zahraničí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio