Nabídka letních táborů v Plzeňském kraji je letos bohatá, rodiny mají nejvyšší čas na výběr

19. únor 2017

Přes 60 letních táborů pro zhruba dva tisíce dětí nabízí na letošní léto Středisko volného času Radovánek v Plzni. Výběr tábora by rodiče neměli podcenit.

S koncem zimy nadešel nejvyšší čas začít vybírat letní tábory pro děti. V Plzeňském kraji je nabízejí skauti, různé neziskové a příspěvkové organizace, domy dětí a podobně.

Mezi nimi i Středisko volného času Radovánek v Plzni, které organizuje nejvíc kroužků a volnočasových aktivit pro děti a mládež v regionu. Pořádá 62 letních táborů, ve kterých by se od července do srpna mělo vystřídat kolem dvou tisíc dětí. Tábory jsou pobytové i příměstské a mají různé zaměření, například poznávání, dobrodružství, taneční dovednosti, nebo také florbal či netradiční sporty.

Pobytové tábory jsou vhodné hlavně pro starší děti a přibývá taky akcí pro celé rodiny. Ty se mohou vydat například na cyklotábor, který letos bude ve Skalce u Chebu. Další možností je například Šumavské krášlení na Horské Kvildě.

„Letos máme dva běhy a zvu tam všechny šikovné maminky, babičky ale i jejich děti a vnoučata. Je to takový tábor, kde si mohou vyrobit něco na sebe, pro sebe a něco do bytu," popsala tábor ředitelka Radovánku Eva Tischlerová.

Připravena je i řada novinek. Jednou z nich je znovuobnovený tábor v Kraslicích u Sokolova. Děti tam budou objevovat tajemství zamčené truhly dobrodruha Járy a celý týden budou luštit různé kódy a záhady.

„Máme blízko koupaliště, které budeme navštěvovat, je tam u toho obrovská zahrada s volejbalovým hřištěm. Děti si zkusí i třeba vaření v kotlíku, takže doufám, že budou mít i oběd ten den. Je to teď nově zrekonstruovaná budova, takže se děti mají na co těšit," pochvalovala si program vedoucí kraslického tábora Ivana Jeslínková.

Při volbě tábora je důležitý i názor dítěte

Volba tábora ale není vždy jednoduchá a rodiče by měli vybírat podle toho, jak se konkrétní tábor osvědčil. Podle ředitelky plzeňského Radovánku Evy Tischlerové by měli volit mezi organizacemi, které jsou už známé. Buď tedy příspěvkové organizace nebo neziskové organizace, které mají internetové portály, recenze a splňují veškerá potřebná kritéria. Neméně důležitý je při výběru letního tábora také názor samotného dítěte.

„Rodiče, když vybírají pro děti tábor, tak by si s nimi měli v klidu sednout, popovídat si. Měli by vědět, jaké mají jejich děti zájmy, jestli je ten tábor bude bavit, jestli na ten tábor třeba jede i spolužák nebo kamarádka a mělo by to dítě tam jet dobrovolně," vysvětlila Eva Tischlerová.

Důležitým pravidlem při výběru letního tábora je také nenechat volbu na poslední chvíli. Například plzeňský Radovánek má už teď letní tábory z poloviny obsazené.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio