Nadprůměrnou úrodu máku mají někteří zemědělci v Plzeňském kraji

26. srpen 2020 10:35

Na západě Čech v těchto dnech začala sklizeň máku. Mezi českými zemědělci si získává čím dál větší oblibu, letos podle údajů Českého statistického úřadu oseli mákem o 12,5 % ploch víc než vloni. Nejvíc se pěstuje ve středních Čechách a na Vysočině. Své příznivce má ale i v Plzeňském kraji. Mák se pěstuje například u Křimic nedaleko Plzně.

„Místy jsou nějaké ztráty, kde je úroda polehaná z důvodu velkých srážek v květnu a v červnu, ale i tak to vypadá velmi slušně. Myslím, že to bude kolem tuny z hektaru,“ řekl pěstitel Martin Otásek.

Český statistický úřad odhaduje letos sklizeň máku o 23,5 % vyšší než vloni a taky výnos z hektaru má být zhruba o 9,1 % vyšší než vloni.

Mezi českými zemědělci si získává čím dál větší oblibu, letos podle údajů Českého statistického úřadu oseli mákem o 12,5 % ploch víc než vloni. Nejvíc se pěstuje ve středních Čechách a na Vysočině. Své příznivce má ale i v Plzeňském kraji

Když mák klasický obilný kombajn poseče, zamíří plodina na čističku. Zde se oddělí makovina od makových semínek a napytluje se do vaků, vážících 500 kg. Mák je pak připraven k prodeji.

Česká vlajka zaručuje kvalitu

Mák patří k náročnějším plodinám, přesto ho zkoušejí pěstovat stále noví a noví zemědělci. Při výsevu se musí dobře ohlídat, aby v horní vrstvě nebyla proschlá zem. Nesmí se nechat vyrůst plevel a mák se musí ochránit i před škůdci a houbovými chorobami.

„V loňském roce dosáhla celoroční cena máku průměrně 70 Kč, ve špičce 100 korun za kilogram. Seje se méně řepky, pěstitelé zjistili, že mák je dobrá plodina a mají o jeho pěstování velký zájem,“ doplnil Jaroslav Mikoláš pěstitel máku, předseda Komoditní rady pro mák při Agrární komoře České republiky a člen představenstva spolku Český modrý mák.

V Česku se pěstují potravinářské odrůdy máku určené ke konzumaci, letos by ho mělo být dostatek. „Mák, který je označen logem české vlajky a má nápis ‚Vyrobeno podle české cechovní normy‘, je ten nejkvalitnější český mák z našich polí,“ dodal Jaroslav Mikoláš. Podle něj by měly nést označení české cechovní normy časem i pekařské výrobky, které kvalitní český mletý mák obsahují.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň