Nahlédněte do běžné domácnosti i kanceláře gestapa. Stačí navštívit přerovské muzeum

10. květen 2018
Česko – země neznámá

Na zámku v Přerově sídlí Muzeum Komenského, kde je k vidění výstava Stoletá republika. Představuje život ve městě po vzniku samostatného Československa. Provádí dobou rozkvětu republiky až po období okupace, druhé světové války a nástupu komunistů k moci. Nechává nahlédnout do obyčejné domácnosti v dobách míru i do válečného krytu.

Do výstavního sálu se vstupuje prostorem, který připomíná jednu z přerovských ulic. Velkoformátové fotografie ukazují známé přerovské továrny i stavby, z nichž mnohé už ve městě nestojí.

Expozice vás nechá nahlédnout i do jednoho z bytů. Paní domácí zastihnete u plotny v kuchyni, manžela na pohovce při četbě novin. V době první republiky byly důležitým zdrojem informací o dění v Československu i za hranicemi vlasti. Prohlédnout si můžete doklady běžného občana, seznámíte se s tehdejším společenským životem, činností spolků i recesistických organizací. Módní trendy doby připomíná zboží vystavené ve výkladech obchodů. Tato část expozice navozuje klid, atmosféru doby nadšeného očekávání.

Po časové ose se posunete do konce 30. let minulého století. A dostanete se tak do časů druhé světové války. Doba se mění, stejně jako atmosféra ve městě. Jsou tu dvojjazyčné vyhlášky, v kanceláři gestapa sedí zkrvavený odbojář, kterého nutí k přiznání, že rozšiřoval protiněmecké letáky. Zážitky z persekucí dokumentují skicy vězeňské cely, dopisy lidí blízkým po odsouzení k popravě. Koncentrační tábory připomínají vězeňské šaty, šachy a karty vyrobené místním cukrářem. Houkání sirény oznamuje nálet. A návštěvník může nahlédnout i do jednoho z protileteckých krytů.

Květnové povstání začalo v Přerově prvního května, jako na prvním místě v republice. Městem se totiž rozšířila falešná zpráva o kapitulaci nacistů. Lidé v ulicích strhávali německé nápisy, vyvěšovali naše vlajky. Nakonec bylo povstání tvrdě potlačeno. Třiadvacet Přerovanů Němci zastřelili. Konec války přišel až za několik dnů. Lidé se konečně dočkali svobody.

Muzeum Komenského v Přerově

Výstava Stoletá republika v přerovském Muzeu Komenského připomíná i první roky obnovy země a končí příchodem únorových událostí v roce 1948. Otevřená je každý den kromě pondělí, a to až do 24. června.

autor: zem
Spustit audio