Náměstí v Plzni provoněl První český Festival polévek

8. září 2013

Náměstí Republiky v Plzni se dnes odpoledne proměnilo v jednu velkou kuchyni. Už podruhé se tam koná První český Festival polévky. Unikátním projektem vrcholí multižánrový festival Živá ulice, který během léta nabídl divadla, koncerty nebo výstavy.

Inspiraci pro Festival polévek našli organizátoři v polském Krakově, kde má už přehlídka a ochutnávka polévek tradici. V Plzni se tento festival koná podruhé, první ročník se loni setkal s obrovským zájem a několik set litrů polévek bylo snědeno během dvou hodin.

Dnešní ročník festivalu byl slavnostně zahájen v 16 hodin, předem už bylo připraveno dvanáct koz se čtyřicetilitrovými kotli, které zahřívají mobilní ohniště. Nechybí thajská polévka, různé variace dýňové polévky, každý si může koupit těch misek s polévkou kolik zvládne sníst.

Polévky uvařily plzeňské restaurace, ale také zástupci různých organizací jako Plzeň 2015 nebo centra Johan.

Letos stejně jako loni je připraven i hudební program. Konzumaci polévek doprovodí legendární český jazzman Ondřej Konrád s formací Gumbo. Není to náhoda, Gumbo je totiž tradiční floridská polévka, jejíž hlavní součástí jsou krevety a mořské plody.

Zajímavostí je i to, že Ondřej Konrád není jen jazzman, ale také hudební publicista, autor textů a rozhlasový moderátor ČRo Plus. Hraje na foukací harmoniku a zpívá, v kapele ho doprovázejí na kytaru Jakub Štěpánek, na varhany a klávesy Jakub Zitko, na baskytaru Daniel Eberle a na bicí Roman Vícha.

Organizátoři sice slibují, že po loňských zkušenostech, kdy polévky opravdu zmizely za dvě hodiny, připravili letos polévek dostatek, ale upozorňují, aby gurmáni s příchodem neotáleli.

Festival Živá ulice - Plzeňská setkání se v roce 2013 koná podruhé a během června, července a srpna nabídl přes 150 hudebních a divadelních účinkujících a přilákal přes 30 tisíc lidí. V hlavním bloku od 5. do 11. srpna vystoupili v rámci festivalu například izraelští Acollective, němečtí Jamaram, Jablkoň, Ondřej Brzobohatý nebo Longital.

autor: lum
Spustit audio