Národní park Šumava pořádá vzdělávací semináře pro učitele a lektory

6. duben 2023 09:11, aktualizováno

Učit o přírodě a zároveň se s dětmi bavit a hrát hry. Tak může vypadat výuka podle vzdělávacího projektu Národního parku Šumava Pojďme na to od lesa.

Nikdo určitě nepochybuje o tom, že učit o přírodě je důležité a že nejlepší je vést výuku na toto téma přímo venku. Se způsoby, jak takovou výuku uchopit, poradí pedagogům seminář Národního parku Šumava „Pojďme na to od lesa“. Určený je třeba pro učitele, lesní pedagogy nebo vedoucí táborů, kteří se na něm dozvědí, jak učit děti o přírodě jinak, zábavnou formou a hlavně venku. Zároveň na tomto kurzu akreditovaném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy účastníci získají informace o aktivitách NP Šumava.

„Razím heslo, že prožitkem se člověk nejvíc naučí,“ říká lektorka NP Šumava Martina Maunová. „Aktivity, které zde pedagogům ukazujeme, nejsou nijak komplikované. Nejlépe funguje jednoduchý nápad ve spojení s nadšením.“ Z kurzu si účastníci odnáší DVD a knihu, kde najdou mnoho nápadů na aktivity s tématikou vody, lesa a podobně. Z těchto materiálů pak mohou vyučovat, a to kdekoliv, třeba i ve městě.

Seminář funguje už pátým rokem a poptávka stále roste. Zatím ho absolvovalo zhruba 500 osob. NP Šumava nabízí i možnost semináře na míru, pokud se na účasti domluví například celá skupina pedagogů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio