Národní park Šumava upouští od plánované těžby

14. květen 2019 10:00

Stále vyšší náklady na zpracování dřeva, klesající cena a velké množství polomů.  I to jsou důvody, proč v Národním parku Šumava letos upustili od plánové těžby.

Správa Národního parku Šumava letos s plánovou těžbou téměř nepočítá. Kvůli situaci na trhu se zaměří především na zpracování polomového a kůrovcového dřeva. „Úmyslné těžby se v národním parku nedělají za účelem produkce dřeva, ale protože podporujeme růst buku a jedlí a stabilitu porostů. V letošním roce těžba kvůli situaci na trhu nepřipadá v úvahu, protože to dřevo nelze prodat,“ vysvětlil náměstek ředitele Národního parku Šumava Jan Kozel. Zatímco náklady na zpracování dřeva podle něj rostou, prodejní ceny klesají. 

V zásahových územích národního parku vloni zpracovali přes 250 metrů krychlových polomového a kůrovcového dřeva, rok před tím to byla zhruba polovina. Nyní se v lesích zpracovává pouze dřevo po kůrovcových a větrných kalamitách, ale prodává se se ztrátou. „V loňském roce jsme v uvozovkách vydělali na každém prodaném metru krychlovém dřeva 400 korun, ale v roce 2017 to bylo 700 korun. V letošním roce bude propad pravděpodobně ještě vyšší,“ řekl Jan Kozel.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio