Národní parky Šumava a Bavorský les budou podporovat šetrnou turistiku

11. červenec 2014

Téměř sto tisíc hektarů zaujímají společně Národní parky Šumava a Bavorský les. Je to největší nepřerušovaná zalesněná plocha v Evropě a oba parky teď budou usilovat mimo jiné o to, aby turisté Šumavu vnímali jen jako jedno souvislé území. Spolupracovat ale chtějí v hned několika oblastech a svým podpisem to v hraniční budově v Alžbětíně stvrdili i ministři životního prostředí obou zemí.

„Dohoda má naprosto konkrétní obsah jak ve vědecké části, to znamená spolupráci obou národních parků a jejich managementů v oblasti výměny informací třeba o Natuře 2000 nebo o kriticky ohrožených druzích, protože tu byla poměrně intenzivní spolupráce, na kterou dnes navazujeme.“

„Takže konkrétní projekty, které by tady měly být na podporu šetrného turismu, spolupráce v oblasti ekologického vzdělávání,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Na území obou parků budou například společné hlídky strážců a počítá se také s podporou lehké turistiky. „Je naším cílem, abychom rozvolnili první zónu, tedy abychom mohli tím způsobem šetrné turistiky pustit návštěvníky do oblastí, kde to nebude v příkrém rozporu se zájmem ochrany kriticky ohrožených druhů,“ upřesňuje Brabec.

„Jsem si skoro jist, že to určitě budou místa v první zóně a doufám, že jich nebude málo, kde budou lidé moci vidět divočinu na vlastní oči i v jiných místech než dneska,“ dodává.

I na české straně by se tak mohli lidé podívat do jádrových zón parku, i když samozřejmě za určitých podmínek a regulací. „To znamená určité omezení v průběhu roku anebo omezení počtu lidí tak, aby se z toho nestala úplně masová turistika, že by tam denně přišlo dva tisíce lidí, a potom významná možnost by byly prohlídky s průvodcem,“ podotýká ministr.

Jde o tetřeva

Mezi posuzovanými projekty bude například zpřístupnění Modrého sloupu, Střeleckého průsmyku, Roklanské hájenky nebo povolení jízdy elektrovozíků pro hendikepované lidi.

„Záměrů je asi 40 a jsou od nějakých komplexů stezek až po sjezdovky, a to je opravdu velký balík věcí, které jsou ve hře. Nám jde o tetřeva, sesypeme to dohromady, ať odborníci teda řeknou: tohle tomu tetřevovi vadí, tohle ne, nebo lze to udělat tak, aby mu to nevadilo, tak navrhujeme udělat to takhle,“ říká ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Tetřev v NP Šumava

Posudky plánovaných projektů by měly být hotovy v průběhu příštího roku.

„Jsem přesvědčený o tom, že část z nich určitě vyjde tak, jak jsou nahozené, a část z nich vyjde v nějakém omezeném režimu, ale je nepochybné, že z posouzení vyjdou nějaká území, která bychom si třeba i přáli zpřístupnit, ale prostě budou muset zůstat jako rezerva pro tetřeva,“ uzavírá Hubený.

autoři: sib , en
Spustit audio