Národní registr dárců kostní dřeně do svých řad přivítal dárce s pořadovým číslem 70 tisíc

Tím slavným jubilejním přispěvatelem je František Lepič z Tlučné na severním Plzeňsku. I díky němu se opět o kousek zvýšila šance na uzdravení pro pacienty s těžkými hemato-onkologickými nemocemi. 25letý student medicíny se přišel zaregistrovat do Fakultní nemocnice Plzeň.

Aby se mohl stát dárcem v registru, stačilo poměrně málo. Musel jen vyplnit formulář o zdravotním stavu a nechat si odebrat jednu zkumavku krve. František Lepič vše podstoupil rád. Dárcem krve je už několik let a o zapsání do registru kostní dřeně přemýšlel už dřív. Když se naskytla tato příležitost, využil ji. Podle něj by měl člověk, který je zdravý, udělat něco pro ostatní.

Zároveň má František Lepič vzkaz pro všechny další potenciální dárce: „V podstatě to nic nestojí a můžete někomu skutečně pomoci. Jediné, co musíte udělat, je jít si nechat odebrat jednu zkumavku krve, což jistě zvládne každý. Důležité je, aby nás dárců bylo co nejvíce a v případě, že někdo bude transplantaci potřebovat, našel se vhodný dárce. V podstatě nepočítám s tím, že by mě někdy o transplantaci požádali, ale kdyby se tak stalo. Jsem připravený pomoci.“

S jubilejním dárcem se přišel seznámit také primář hematologicko-onkologického oddělení a zároveň ředitel registru Pavel Jindra. Jak připomíná, registr vznikl v roce 1992 zásluhou primáře Vladimíra Kozy a za prvních dvacet let existence se do něj přihlásilo 40 tisíc dárců.

„Ani v těch nejlepších snech jsme nepočítali s tím, že by se nám podařilo za dalších pět let přidat 30 tisíc dárců. Doufali jsme, že budeme pokračovat v tom, co započal primář Koza, a že registr dárců rozšíříme. A to nejen co do kvantity, ale zároveň i do kvality. A to se zaplať pánbůh, zatím daří,“ uvedl Pavel Jindra.

Odvaha dárců, naděje pro nemocné

Dnes má registr v České republice deset dárcovských center a další desítky náborových center. Jen loni zprostředkoval 108 transplantací kostní dřeně. „44 dárců z našeho registru darovalo krvetvorné buňky některému pacientovi, z toho 28 jich bylo českému pacientovi a 16 ze zahraničí. Kromě toho registr zprostředkoval v cizích registrech 64 transplantací pacientům, kteří nenašli dárce v českých registrech,“ vysvětlil primář Jindra.

Na transplantaci a hlavně vhodného dárce čeká ve Fakultní nemocnici také 25 letá Kamila Podlahová z Lhenic v jižních Čechách. Má akutní leukemii. První potíže se u ní objevily v prosinci.

„Nejprve se mi na krku objevily boule. Myslela jsem si, že to mám z pracovního vytížení u počítače a tak jsem zašla k fyzioterapeutce. Postupně se ale přidala i únava a horečky, a tak jsem navštívila obvodní lékařku, která mě prozřetelně ihned poslala na infekční oddělení. Tam mi vzali krev a během následujících čtyř dnů už jsme věděli, že je to leukémie,“ říká Kamila Podlahová. Stále ale zůstává optimistkou a věří, že se pro ni vhodný dárce najde. Daří se to v devadesáti procentech případů.

autor: kos
Spustit audio