Naučnou stezkou na Tachovsku provádí Fifinka s Bobíkem

1. duben 2019 11:20

Geologii na Tachovsku se věnuje nová naučná stezka Světecký vrch, dětem vypráví o horotvorných procesech postavičky ze Čtyřlístku.

Na výlet do historie vzniku Země zve nová naučná stezka Světecký vrch na Tachovsku, kde se turisté dozvědí vše o tamním křemenu. Na stavbě stezky, kterou podpořila Evropská unie, se podílela města Neualbenreuth a Tachov. Hlavními tvůrci okruhu ale byly vzdělávací středisko REVIS Tachov a Geopark Bayern - Böhmen.

Stezka vede mezi Tachovem a osadou Světce, od jízdárny pokračuje nahoru na Světecký vrch a tvoří okruh, který má tři kilometry. Průvodci jsou postavičky ze Čtyřlístku. „Stezka je po geologické stránce zajímavá, protože je tady Český křemenný val. Téma geologie je poměrně složité. Chtěli jsme proto téma zpracovat populárně naučnou formou tak, aby bylo pochopitelné, nejlépe nějakým zajímavým příběhem,“ objasnila ředitelka tachovského REVISU Alexandra Hrušková.

Na výlet do historie vzniku Země zve nová naučná stezka Světecký vrch na Tachovsku

„V úvodu stezky se parta kamarádů vydává na výlet časem, nasedají do chronoletu, který je přenese o jednu miliardu let zpět. Ocitají se v době, kdy na našem území byla dávná pravěká moře a podmořské vulkány. Vydávají se postupně směrem zpět k současnosti, pozorují horotvorné procesy, které poznamenaly naši planetu, vysvětlují vznik místního křemene. Na trase je také altán, ve kterém se lidé dozvědí něco o historii těžby křemene,“ popsala Alexandra Hrušková.

V zastavení „Český křemenný val na dotyk“ pak lidé uvidí průřez křemenem a další zastavení jsou už výhradně určená pro děti, na které na konci stezky čeká prolézačka ve tvaru dinosauří hlavy.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio