Návrat zaměstnanců do ostravské huti Liberty se posouvá o další týden

8. leden 2024 13:29

Zaměstnanci ostravské huti Liberty se zítra do práce nevrátí. Doma zůstanou s plnou mzdou minimálně do příštího pondělí. Po jednání s vedením firmy to potvrdil odborový předák v Liberty Ostrava Petr Slanina.

Huť zastavila výrobu kvůli přerušení dodávek energií od společnosti Tameh Czech. V areálu je jenom část zaměstnanců kvůli údržbě.

„Momentálně se ta část lidí na provozech snaží udržet v nadcházejících mrazech zařízení, aby se nepoškodilo. THP pracovníci jsou, pokud je to možné, na home office. Všechno je odvislé od toho, jakým způsobem se podaří jednání mezi Tameh Czech a Liberty Ostrava,“ vysvětluje Slanina.

Zaměstnanci obou firem jsou od loňského 22. prosince doma, protože huť je bez energií. Tameh jejich dodávky zastavil.

Čtěte také

Liberty Ostrava má i s dceřinými firmami zhruba 6000 zaměstnanců, Tameh přes 300. Do práce chodí zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě nebo udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde asi o 400 lidí.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Tameh skončil v prosinci v úpadku, přičemž v insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty, jeho jediný zákazník, za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun.

Huť chrání před věřiteli moratorium vyhlášené soudem. Tento měsíc ale musí firma zahájit restrukturalizaci. Zástupci Liberty už dříve uvedli, že chtějí v lednu znovu uvést do provozu vysokou pec.

Ekonomická i technologická provázanost

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh ale zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.

Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty. Kvůli značnému zpoždění s platbami hrozil Tameh huti omezením dodávek energií už loni na jaře.

autor: Martin Knitl | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související