Návštěva prezidenta v Plzeňském kraji skončila, Petr Pavel se rozloučil na Srní

25. leden 2024 10:10

Šumavský hraniční přechod Modrý sloup se možná dočká otevření. Prezident Petr Pavel o tom chce jednat se zástupci vlády. Oznámil to ve středu 24. ledna na Srní, které bylo jeho poslední zastávkou při dvoudenní návštěvě Plzeňského kraje. Plzeňský kraj hostil prezidentskou návštěvu po sedmi letech.

Prezident na Vyšší odborné škole, Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole Domažlice

Plzeň, Stříbro, Tachov nebo Líně. To jsou jen některá z míst, která při své dvoudenní návštěvě Plzeňského kraje navštívil prezident Petr Pavel. Setkal se starosty, navštívil některé významné firmy a v Domažlicích mimo jiné debatoval se studenty. Na Vyšší odborné škole, Obchodní akademii a Střední zdravotnické škole Domažlice přivítala prezidentský pár dudácká kapela, nechyběly dary v podobě černé chodské keramiky a chodského koláče. Debata se studenty maturitních ročníků byla dle Petra Pavla velmi plodná, mladí lidé se živě zajímali o celou řadu témat, ať už co se týče způsobu vzdělávání v České republice, jejich odbornosti nebo eura. Prezidentskou návštěvu si nenechali ujít i někteří obyvatelé Domažlic, kteří na Petra Pavla čekali například před restaurací, kde obědval se starosty z okolních měst a obcí.

Dárky pro prezidenta

Poslední zastávkou prezidenta republiky v Plzeňském kraji bylo šumavské Srní. I zde se setkal s několika starosty a řeč přišla i na možné znovuotevření hraničního přechodu Modrý sloup. Ten je uzavřený už 80 let, nejprve to bylo kvůli železné oponě, poté kvůli ochraně populace tetřeva hlušce. „Je to téma, o kterém budu diskutovat s ministrem životního prostředí a dalšími. Otevření Modrého sloupu by pomohlo nejen dotčeným obcím, ale také rozvoji kultivovaného turistického ruchu na Šumavě, protože nyní tu máme necelých 30 kilometrů bez jediného přechodu, což 30 let po otevření hranic není naší dobrou vizitkou,“ vyjádřil se Petr Pavel.

V návštěvnickém centru Srní nechyběla procházka k výběhu s vlky. Zde se prezidentovi poštěstilo vidět 11 z 13 evidovaných vlků.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy