Návštěvnická a informační centra Šumavy se vybavují ochrannými plexiskly

Na Šumavě se po koronavirové pauze otevřelo Návštěvnické centrum na Kvildě. Je to první budova z center a informačních středisek, kam se lidé po uzavření podívají. Ještě před tím ale musela Správa Národního parku Šumava zajistit nezbytná bezpečnostní opatření. Například byly instalovány plexisklové zábrany u prodejních pultů, které mají chránit návštěvníky i zaměstnance.

„Plexisklové zábrany jsme museli nakoupit a naši zaměstnanci v truhlářské dílně udělali dřevěný rám. Tato opatření vyjdou na desetitisíce korun,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Plexiskla se budou instalovat do všech deseti zařízení. „Instalace trvá nějaký čas, proto také naše návštěvnická a informační centra otevíráme postupně,“ dodal Jan Dvořák.

Zátarasy vyráběli truhláři Národního parku Šumava. „Objeli jsme všechna střediska a zjistili rozměry. Přizpůsobilo se to barevně a vzhledově, aby to hrálo dohromady v daném interiéru,“ popsal truhlář Jiří Brož.

Po Kvildě se otevře Srní a Stožec, to bude 1. června a víkend 6. a 7. června se budou otevírat další centra. Budou pracovat v lehce omezeném režimu. Například nebudou přístupné kompletně všechny vnitřní expozice.

„Náš výběh s rysy je neomezen. Jelení výběh je uzavřen, protože laně budou mít mladé. Máme ale novou pozorovatelnu mimo výběh, odtud na zvířata návštěvníci uvidí,“ pozval turisty vedoucí Návštěvnického centra Kvilda Petr Sedláček.

Provozní dobu návštěvnických center a informačních středisek najdete mimo jiné na webových stránkách Národního parku Šumava.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio