Nebezpečný hmyz ohrožuje byty, chaty i firemní objekty

Stodoly, rekreační objekty, byty nebo rodinné domy. To je pouze krátký výčet míst, ke kterým v průběhu léta vyjíždějí hasiči a specializované firmy prakticky denně. Na žádost vlastníků tam likvidují bodavý hmyz, který pro obyvatele může znamenat velké zdravotní riziko. Sršně vyháněli i ze skladu plzeňské vodárny.

Nebezpečný hmyz ohrožuje byty, chaty i firemní objekty

„Roj objevil pracovník úpravny vody. Je to sklad, do kterého se nechodí každý den, ale je tam otevřené okno kvůli větrání,“ řekla Dana Veselá, mluvčí vodárny.

Hmyz se likviduje postřikem. „Dezinsekční přípravek má velmi rychlý nástup, zasahuje to jejich nervovou soustavu, padají do několika minut,“ popsal Luboš Rodina ze specializované firmy. Pracuje v černé kombinéze a kukle. Přípravek se nastříká i na stěny, pokud se někteří přeživší sršni vrátí, zneškodní je to také.

Hasiče nevolejte

Firma, která zasahovala ve vodárně, má přibližně třicet výjezdů měsíčně, kdy je třeba zasáhnout proti bodavému hmyzu

Firma, která zasahovala ve vodárně, má přibližně 30 výjezdů měsíčně, kdy je třeba zasáhnout proti bodavému hmyzu. Někteří lidé ovšem nekontaktují specializovanou firmu, volají rovnou hasiče. Ti ne vždy přijedou.

„Lidé by měli zhodnotit několik hledisek – o jaký hmyz se jedná, zda je bezprostředně ohrožuje, zda jsou blízko alergici nebo malé děti. V případě, že je hnízdo na vysokém stromě nebo v objektu, kde se nepohybují lidé, nemá smysl volat hasiče,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio