Nedělní Noční linka: I obyčejný člověk může být hrdina

8. květen 2019

Jak vzpomínáte na druhou světovou válku? Co vám vyprávěli rodiče? Co ví o válce dnešní děti? Jaký čin z období druhé světové války je pro vás hrdinský?

Zaryl se vám do paměti nějaký konkrétní člověk? A proč? Traduje se u vás v rodině příběh spojený s válečnými útrapami? Schovávala vaše rodina někoho doma? Šířili příbuzní tajné dokumenty? Pomohli jste lidem, kteří byli za války v politické nemilosti? Mluvili jste s někým, kdo přežil holocaust?

Dnes si připomínáme sedmdesát čtyři let od konce druhé světové války. Důležité milníky válečného období se učí děti ve škole. Ale neméně podstatné jsou i činy obyčejných lidí, na které se mnohdy pozapomnělo.

Právě takové příběhy sbírá nezisková organizace Post Bellum v projektu Paměť národa. Jde o vzpomínky pamětníků, válečných veteránů, přeživších holocaustu nebo třeba odbojářů. Sbírka Paměti národa čítá na tisíce zpracovaných pamětníků, jejichž vzpomínky jsou ve veřejně přístupném internetovém archivu.

A my můžeme v Noční lince připomenout další činy obyčejných lidí, které by jinak mohly být zapomenuty.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.