Nejtvrdší hasiči soupeřili v Nebílovech

6. srpen 2019 15:13

Tahat osmdesátikilovou figurínu, přenášet kanystry s vodou, vylézt na věž a překonat dvoumetrovou bariéru. To všechno v plné zbroji musí hasiči během závodů v TFA.

Nejtvrdší hasič přežije, přesně tohle znamená anglický překlad zkratky TFA (Toughest Firefighter Alive). Jde zároveň o stále oblíbenější závody profesionálních, ale i dobrovolných hasičů. Třeba v Nebílovech na jižním Plzeňsku založily před několika dny novou tradici těchto hasičských klání. V Přešticích se o to samé pokusí těsně před koncem prázdnin.

Hasič musí být všestranný

Jde o simulaci požáru, ve které se prověřuje fyzická i psychická zdatnost člověka. A to dokonale, jak popsal jeden z účastníků a současně spoluzakladatel závodů TFA v Nebílovech Zbyněk Šebek: „Soutěžící musí roztáhnout hasičské vedení, překonat bariéru, přenést břemeno a vylézt do třetího patra. Tam vynese další břemeno a přenese figurínu, která simuluje bezvládného člověka. Následně proběhne sníženým profilem opět s břemenem.“

Tahat osmdesátikilovou figurínu, přenášet kanystry s vodou, vylézt na věž a překonat dvoumetrovou bariéru. To všechno v plné zbroji musí hasiči během závodů v TFA

V Nebílovech to nejrychleji dokázal Petr Ježo z Dílů na Domažlicku. Zdolal všechny překážky v plné výzbroji za 3,5 minuty. Na stejnou trať, ale s o něco lehčími překážkami se vydaly také sestry Veronika a Tereza Tučkovy z Přeštic.

„Většinou máme poloviční zátěž než chlapi. Běháme také s dýchacím přístrojem, oblečení a výstroj jsou stejné. Nejtěžší je dvoumetrová bariéra,“ svěřily se sestry Tučkovy.

Překážky nejsou překážkou

Řadu překážek si v Nebílovech vyrobili sami, speciální si půjčili; například osmdesátikilovou figurínu, používanou během profesionálních závodů. U hammer boxu dumali nad tím, jak ho vylepšit. Údery jsou rychlé a napočítat 60 úderů v rámci 20 sekund je nepřesné. „Vymýšleli jsme měření elektronicky, bylo by pak bezchybné,“ uvažoval Šebek.

Společně se Zbyňkem Šebkem stál u zrodu závodů TFA o Nebílovského železného hasiče také Jakub Komorous. K nápadu pořádat tuto soutěž přišli před pěti lety, na závodech Šumavské ligy. „Na Plzni-jihu je takových soutěží minimum, a tak jsme se ji pokusili uspořádat i u nás. Sjel se rozumný počet lidí a soutěž má naději na úspěch,“ přiblížil vznik Jakub Komorous.

V úspěch doufají také dobrovolní hasiči z Přeštic. I tam už brzy chtějí uspořádat závody TFA. Podle Jaroslava Cibulky, který si mimochodem z nebílovského závodu odvážel stříbrnou medaili, jí spojí s finále Šumavské ligy.

„Překážky jsme si vyrobili sami podle parametrů, které jsou na světové úrovni. Máme všechno podle platných pravidel a můžeme trénovat. Chtěli bychom založit tradici,“ přál by si Jaroslav Cibulka.

Pokud máte chuť se na hasiče a závody TFA v Přešticích podívat, zapište si datum 24. srpna.

autor: Jan Markup | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio