Některé oddlužovací firmy na Plzeňsku jen vydělávají na lidech v nouzi a zvyšují jejich dluhy

7. květen 2014

V Plzeňském kraji přibývá firem, které nabízejí oddlužení. Některé z nich ale ve skutečnosti zadluženému člověku nepomůžou a uvrhnou ho do ještě větších dluhů. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala společnost Člověk v tísni v Plzni.

Snadný zisk a nulová odpovědnost láká k podnikání různé společnosti, ale i soukromé fyzické osoby, které na zoufalé situaci zadlužených lidí často jen vydělávají.

„Oddlužení je skutečně šancí na řešení dluhové pasti, proto o něj řada lidí usiluje, je to jejich poslední šance,“ říká dluhová poradkyně plzeňské pobočky Člověka v tísni Michala Baslová.

Pro oddlužení neboli osobní bankrot ale zákon stanoví podmínky, které dlužník musí splňovat, aby vůbec mohl o oddlužení požádat.

„Do oddlužení může jít člověk, který má stálý příjem, z něhož je schopen zaplatit 30 procent všech svých dluhů za dobu pěti let, během kterých oddlužení probíhá,“ upozorňuje na jednu z nejdůležitějších podmínek Baslová.

Protože lidí s dluhy přibývá a roste zájem o oddlužení, přibývá také firem a společností, které této situace zneužívají. Dopředu slibují za vysoké poplatky oddlužení i těm, kteří nesplňují ani základní podmínky pro osobní bankrot.

„Ačkoli si tyto společnosti za své služby účtují nemalé peníze, většinou člověku nepomohou. Naopak ho přivedou k dalším dluhům a jeho situaci komplikují,“ upozorňuje Dalibor Hapl z plzeňské pobočky Člověka v tísni, která se v rámci své dluhové poradny setkává s desítkami lidí, kteří oddlužovacím firmám naletěli.

Příkladem je muž, který dlouhodobě pobírá pouze invalidní důchod a má velké dluhy. V takovém případě nebylo možné o oddlužení vůbec uvažovat, protože by nedokázal splatit požadovaných 30 procent. Přesto s ním společnost sepsala návrh, který však soud následně zamítl.

Člověk v tísni oslovil 23 oddlužovacích firem v Plzeňském kraji, zaslal jim fiktivní e-mail s příběhem zadluženého člověka a žádal je o vyjádření, jak a za jaký poplatek mu s oddlužením pomohou.

„My jsme v e-mailu schválně uvedli případ klienta, který podmínky nesplňoval. Na toto neupozornila žádná ze společností. Naopak byly takové, které přímo vybízely, aby člověk přišel, že podmínky výborně splňuje,“ uvádí Baslová.

Člověk v tísni - logo

Společnosti si přitom účtují za podání návrhu na oddlužení vysoké poplatky v rozmezí od 5 do 30 tisíc korun a žádná z 23 oslovených firem podle Dalibora Hapla negarantovala, že v případě neúspěchu peníze vrátí.

„Společnost negarantuje, že oddlužení proběhne v pořádku. Není to zaneseno do žádné písemné smlouvy a podobně,“ říká Hapl.

Člověk v tísni proto dlužníkům doporučuje, aby vždy měli s oddlužovací společností písemnou smlouvu, kde bude uvedena cena za zpracování návrhu a také garance, že pokud bude insolvenční návrh zamítnut, vrátí společnost i poplatek za zpracování.

„Myslím si, že tím by se společnostem nevyplatilo chodit do oddlužení s lidmi, kteří podmínky nesplňují. Začaly by přemýšlet nad tím, pro koho službu skutečně odvedou, a pro koho ne,“ uzavírá Baslová.

Z analýzy také vyplývá, že často stojí za několika oddlužovacími firmami stejné osoby nebo dokonce osoby, které mají za sebou majetkovou trestnou činnost. Analýzu 23 oddlužovacím firem v Plzeňském kraji včetně popisu jejich praktik a doporučení pro dlužníky najdete na internetových stránkách společnosti Člověk v tísni.

autor: čer
Spustit audio