Někteří řidiči stále ještě nepřezuli

28. listopad 2019 11:35

Už je to bezmála měsíc, co začala zimní motoristická sezona. Například automechanici v jednom z plzeňských pneuservisů měli nejvíc práce s přezouváním kol hlavně na začátku listopadu. Řidiči ale ještě stále na výměnu pneumatik přijíždějí. Je to především kvůli letošnímu teplému listopadu.

„Věděl jsem, že je teplo, že to nespěchá. Kdyby napadl sníh, vzal bych si jiné auto,“ popsal důvody k pozdní výměně pneumatik Pavel. Pan Tomáš prý zase kvůli práci nestíhal: „Navíc hlásili, že bude pěkné počasí, tak nebyl důvod se nějak stresovat,“ dodal. „Ono to asi jde na těch letních, ale nemá cenu riskovat,“ zamyslel se další opozdilec pan Stanislav. Kola si nechal přezout v plzeňském autoservisu, kde mechanikům projde v sezóně rukama 60 až 80 aut denně.

Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud

  • je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Mají zde i automatickou myčku kol. „Na kolo se tryskají plastové kuličky, které odstraní nánosy prachu, bláta a špíny, aby se to kolo dalo poté dobře vyvážit,“ vysvětluje vedoucí autoservisu Tomáš Heřman.

Výměna kol u automobilu trvá asi dvacet minut. Pokud se musí přezouvat kola na disk, tak je to zhruba 45 minut. „Přibývají velká auta s velkými koly a máme čím dál tím větší práci,“ popsal Tomáš Heřman. Je to podle něj dřina, zejména na záda. Hlavní sezona přezouvání je už u konce. „I když tam ještě budou lidé, kteří čekají na první sníh, ale těch bude pár,“ shrnul Heřman.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio