Někteří žáci druhého stupně se po třech měsících opět vrátili do škol

9. červen 2020 10:35

Třídnické hodiny, individuální konzultace nebo omezená výuka jen několika základních předmětů. I to čeká školáky druhého stupně, kteří se od pondělí vrátili do lavic. Docházka je dobrovolná a každá škola si navíc četnost výuky a její náplň volí sama.

Například do Masarykovy základní školy v Klatovech bude každý den chodit jeden ročník s tím, že pro osmé třídy jsou tu vyčleněné dva dny. „Myslíme si, že právě osmáci to budou nejvíce potřebovat příští školní rok, neboť se budou připravovat na přijímací zkoušky a toto pololetí, které jsme vyučovali na dálku, jim bude trochu chybět. Pátek jsme vyhradili konzultacím. Každý z žáků, který má pocit, že potřebuje s něčím pomoci, si s učitelem domluví schůzku a může se s ním sejít,“ uvedla ředitelka školy Emílie Salvetrová.

Žáci budou mít vždy pět vyučovacích hodin, především matematiku, češtinu a cizí jazyky. Škola také připravuje projektové dny zaměřené hlavně na přírodovědné předměty a pokusy. „Úplně bych nemluvila o výuce. Budeme dávat dohromady to, co děti probíraly v distanční výuce tak, aby se zase zpátky obnovily všechny vztahy, které byly ve škole naprosto běžné. Kromě toho poběží stále i distanční výuka, byť online výuku trochu omezujeme tak, aby to pedagogové zvládli, protože se chceme dětem věnovat i po stránce osobní,“ doplnila ředitelka Salvetrová.

Distanční výuka je skvělá věc, nelze ji ale provozovat dlouhodobě

Žáci i učitelé se setkávají naživo po třech měsících. „Tak dlouhé volno jsme za dob školní docházky nikdy nezažili, ani když to srovnám s obdobím protektorátu, a to je nesrovnatelné, kdy se do školy nechodilo z nejrůznějších válečných důvodů. Na děti se těším hodně, i na ten jeden den, protože to všichni potřebujeme jako sůl. Co se týče distanční výuky, tak na počátku bylo velké nadšení a hojná účast, ale s lepšícím se počasím a blížícími se prázdninami to samozřejmě klesá. Je to skvělá věc, ale rozhodně ji nelze provozovat dlouhodobě,“ zhodnotil učitel Lukáš Kopecký.

Žáci z druhého stupně začínají i končí v jiné časy než jejich mladší spolužáci tak, aby se vzájemně vůbec nepotkávali.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio