Němčina v Plzni je opět na vzestupu. Po osmi letech se vrátila na největší strojařskou školu v kraji

28. březen 2017

Zájem o němčinu v Plzni opět roste. Po osmi letech se vrátila na největší strojařskou střední školu v kraji. Nepovinné kurzy nabízí Střední průmyslová škola a Střední odborná škola profesora Švejcara v Plzni i díky finanční podpoře německých investorů v regionu.

Do nepovinných kurzů němčiny, které na škole probíhají, se přihlásil i student druhého ročníku průmyslové školy Kajetán Šobíšek z Mariánských Lázní. „Když umíte němčinu, najdete v našem oboru lepší uplatnění. V pohraničí je více německých firem, ty hledají mechatroniky, kteří umí nejen anglicky, ale i německy. Práce je potom i lépe ohodnocená,“ dodává Šobíšek.

Kurzy navštěvuje i student prvního ročníku průmyslové školy Michal Freisleben. „Když jsme tu nabídku dostali, byl jsem rád, že můžu pokračovat v tom, co jsem naučil na základní škole. Pro volbu povolání je určitě znalost více jazyků výhodou. Výuka probíhá volnou herní formou a nedostáváme známky. Baví mě to a naučím se toho víc,“ uvedl Freisleben.

„Přihlásilo se okolo 80 studentů, kteří jsou rozděleni do čtyř kroužků. Převažují studenti prvních a druhých ročníků, starší už moc zájem nemají,“ říká zástupkyně ředitele školy Jarmila Konopová, podle které byl zájem v minulých letech o němčinu minimální, což se teď mění. Rodiče si začali uvědomovat, že strojírenství a absolventi strojírenských oborů jsou žádaní. Velké množství firem z okolí Plzně má totiž zázemí v Německu a tak je znalost němčiny nutností.

Firmy na Plzeňsku výuku němčiny podporují

Nepovinné kurzy německého jazyka finančně podporuje několik firem z Plzeňska. Jejich iniciátorem byla firma Streicher ze Štěnovic u Plzně, popisuje ředitel společnosti Jiří Lopata. „Vzhledem k tomu, že v Plzeňském kraji je více než 60 procent německých firem, myslíme si, že je potřeba zaměstnanců, kteří ovládají německý jazyk. My jsme jedna z nich. Pro nás je němčina velmi důležitá a to nejen na vedoucích pozicích, ale i na ostatních místech,“ říká Lopata.

Firma se snaží podporovat učně a studenty i formou stáží v Německu. „U naší sesterské a mateřské firmy mohou během léta absolvovat několika týdenní nebo měsíční stáž a získat nějaké zkušenosti. A aby se dorozuměli, je potřeba alespoň základní znalost němčiny,“ doplňuje Jiří Lopata.

Kurzy se konají ve spolupráci s plzeňským Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem, které chce podobný projekt rozšířit i na další odborné školy. „Momentálně se zaměřujeme na Domažlicko a Tachovsko. Přičemž aktuálně jednáme se střední průmyslovou školou v Tachově, kde to vypadá, že bychom mohli tento koncept otevřít od příštího školního roku,“ říká za Koordinační centrum Tandem Michaela Kořánová.

autor: čer
Spustit audio