Nemocnice v Sušici každý rok ošetří dva až tři případy uštknutí zmijí

18. červenec 2012

Při procházkách přírodou je dobré dávat pozor na zmije. Nedávný případ uštknutého chalupáře z Horské Kvildy na Šumavě připomněl, že setkání s tímto naším jediným jedovatým hadem nemusí být vždy šťastné. Zmije jsou ale zákonem chráněné, nejvíce žijí v mokřinách a nesnášejí přímé polední slunce. Jen sušická nemocnice léčí každý rok dva až tři uštknuté.

Účinné sérum proti zmijímu jedu většinou nemocnice nemají. Podle lékařů to ale až tak velký problém není, protože uštknuté lidi je možné léčit i jinak. To, že sérum je jediná záchrana, je jen jednou z fám, která se během let mezi lidmi rozšířila. Podle anesteziologa Jiřího Choce z Nemocnice v Sušici, není sérum proti zmijímu jedu prakticky ani potřeba. Nemocnice uštknutým podávají běžné léky, u těžkých alergických reakcí pak léky na alergii.

Lidé mají ze zmijí většinou strach, i když často zbytečně. Zmije je plachá a pokud na ni vyloženě nešlápneme, bezdůvodně neútočí. Pokud zmije uštkne, nemělo by se postižené místo vymačkávat ani vysávat, postiženému zajistíme klid a chlad a přivoláme zdravotnickou pomoc. Uštknutí zmije zdravého člověka na životě neohrozí.

Šumavský zoolog Ivan Lukeš vyvrací i další fámu, že se zmije mohou přemnožit: „Zmije není hmyz, aby se mohla během jednoho roku přemnožit. Je to způsobeno tím, že po pár dnech chladného počasí všichni plazi jako studenokrevní živočichové využívají slunečních paprsků a lidem se zdá, že se najednou zmije přemnožily.“

Zoolog také radí, jak by se měli lidé chovat, aby se uštknutí vyvarovali: „Když zmiji spatříme, tak se jí vyhnout. Je zbytečné na ni křičet, protože jako všichni plazi i zmije jsou hluché. Nejlepší je zadupat, protože zmije svým tělem vnímá otřesy půdy a zdaleka se nám vyhne, když může.“

autor: lum
Spustit audio